Od 2020. deca će u školama učiti o klimatskim promenama

Tanjug

07. 11. 2019. u 23:46

Од 2020. деца ће у школама учити о климатским променама

Free Images Pixabay

Kada se deca vrate u školske klupe u septembru 2020. godine, nakon letnjih praznika, njihov godišnji program će uključivati i 33 časa posvećena klimatskim promenama i održivom razvoju
Italija će postati prva zemlja koja je nastavu o klimatskim promenama učinila obaveznom u školama, najavio je ministar obrazovanja Lorenco Fioramonti.


Kada se deca vrate u školske klupe u septembru 2020. godine, nakon letnjih praznika, njihov godišnji program će uključivati i 33 časa - otprilike jedan u školskoj nedelji - posvećena klimatskim promenama i održivom razvoju, prenosi Juronjuz.


"Želim da italijanski obrazovni sistem postane prvi obrazovni sistem koji životnu sredinu i društvo stavlja u srž svega što učimo u školi," pojasnio je Fioramonti za Rojters.


"Celokupno ministarstvo se menja kako bi održivost i klima postali centar obrazovnog modela", dodao je.


Fioramonti (42) je bivši profesor političke ekonomije na Univerzitetu Pretorija u Južnoj Africi i autor dveju knjiga u kojima tvrdi da bruto domaći proizvod - glavni instrument koji se koristi za merenje ekonomskog stanja zemlje - nije pokazatelj koliko su zdrave ekonomije i zapravo predstavlja iskrivljenu sliku.


On je postao poslanik 2018. godine za populistički pokret Pet zvezdica, a unapređen je u ministra u septembru nakon što je njegova stranka ušla u koaliciju sa Demokratskom strankom.


Pozvao je na nove poreze na avionske karte i na dobit od bušenja nafte kako bi se povećala sredstva za obrazovne i okolišne politike.


Pročitajte još: KO JE GRETA TUNBERG: Klimatska ratnica ili manipulisano dete


Takođe je u septembru ohrabrio učenike da preskoče časove i učestvuju u protestima "Petak za budućnost" koji pozivaju svetske lidere da preduzmu odlučniju akciju u borbi protiv klimatskih promena.


Opisao je taj pokret, koji je godinu ranije pokrenula švedska tinejdžerka Greta Tunberg, kao "bitan", dodajući da budućnosti učenika "preti uništavanje životne sredine i neodrživ model ekonomskog rasta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jo pariz

08.11.2019. 01:07

Sve same gluposti.nek uce malo o HAARP I CHEMTRAILS to je odgovor na te klimatske promene.

Мица Хаубица

08.11.2019. 13:59

1) лекција: један "солидан" вулкан избаци у једној тури толико штетних гасова колико цела привреда/индустрија на Земљи за годину дана . . .