Rusija došla u posed tajne izraelske rakete

NovostiOnline

07. 11. 2019. u 09:16

Русија дошла у посед тајне израелске ракете

Foto Tanjug / AP

Rusija je u Siriji došla u posed modernizovane izraelske rakete klase zemlja-vazduh, koja je bila lansirana iz raketnog sistema „Davidova praćka“, javljaju mediji
Rusija je u Siriji došla u posed modernizovane izraelske rakete klase zemlja-vazduh, koja je bila lansirana iz raketnog sistema „Davidova praćka“, javljaju mediji.

Navodi se da je raketa bila lansirana 23. jula 2018. godine. Sirijske snage su krenule na lice mesta i pronašle praktično neoštećenu raketu. Ona je bila prebačena na rusko-sirijsku vojnu bazu, odakle je bila poslata u Moskvu na dalje istraživanje, piše „Jerusalim post“.

Izraelska vojska je pre dve godine dobila sistem „Davidova praćka“, dok je 23. jula 2018. godine bio prvi put upotrebljen — sistem je aktiviran nakon lansiranja iz Sirije dve rakete „Točka“, piše „Mignjuz“.

Prema podacima portala, sistem PVO „Davidova praćka“ nije presreo sirijske rakete koje nisu doletele do Izraela — eksplodirale su na izraelskoj teritoriji. „Davidova praćka“ je lansirala dve rakete, od kojih se jedna sama uništila iznad Golana.

Navodi se da su rakete-presretači „Davidove praćke“ najskuplje na svetu i koristi ih izraelska vojska. Gde su tačno instalirani ovi sistemi — ostaje vojna tajna.

„Davidova praćka“ radi na udaljenosti do 400 kilometara i direktan je konkurent S-400, navodi portal.rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mikiboy

07.11.2019. 09:30

Jake su to rakete kada jedna od dve nije eksplodirala a druga eksplodirala u vazduhu sama od sebe.Stvarno je to pracka.

Binaparta

07.11.2019. 12:25

Tek sada će S400 postati super PVO sistem. Zna se u vojnim krugovima da Izrael poseduje izuzetnu elektroniku koju sama razvija u svojim vojnim laboratorijama. Skinuli Rusi sa zaplenjene rakete podatke doći će u veliku prednpst. Znaće kako da prevare sistem Davidova praćka, a drugo ukoliko imaju neko kvalitetnije rešenjeprimenicenasvoj sistem itako gajospojačati.