Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohijesusreo se na Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.


Posle obilaska Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, Mitropolit je, pozdravljajući ambasadorku i njene saradnice, ukazao na viševekovnu i bogatu hrišćansku istoriju i kulturu na prostorima na kojim se danas nalazi Crna Gora.


Iz Mitropolije saopštavaju da su sagovornici razmenili mišljenja po brojnim pitanjima u pogledu načina ostvarivanja i zaštite prava na slobodu veroispovesti ili uvjerenja, izazova koji postoje u odnosima između Crkve i države, problema u pogledu nemogućnosti ostvarivanja prava na restituciju imovine koja je od Crkve i drugih verskih zajednica oduzeta za vreme komunističkog režima posle Drugog svetskog rata. Posebna pažnja je posvećena pitanju Predloga zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori.


Pročitajte još: Mitropolit Amfilohije i premijer Marković: Konsenzusom do rešenja


-Na kraju sastanka, zaključeno je da se o tako važnim društvenim pitanjima kao što je pravo na slobodu veroispovijesti ili uverenja mora voditi najširi javni, stalni i institucionalni dijalog uz puno međusobno poštovanje, saradnju i toleranciju države i svih subjekata verske slobode, naveli su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.