Nesvakidašnji sudski proces u Rusiji: Pukovnik sada kao pokajnik

B. VLAHOVIĆ

06. 11. 2019. u 08:38

Несвакидашњи судски процес у Русији: Пуковник сада као покајник

Kiril Čerkalin

Čerkalin se saglasio da vrati oduzeti novac, ali da mu se pri tom ne oduzimaju nekretnine koje ima

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

BIVŠI pukovnik Federalne službe bezbednosti, nekadašnji KGB, Kiril Čerkalin spreman je da vrati u državnu kasu rublje, dolare i evre u ukupnoj vrednosti od preko šest milijardi rubalja koje je uzeo kao mito. Kod pukovnika je pronađeno 810 miliona rubalja, 72,7 miliona dolara, 8,5 miliona evra i 4.000 britanskih funti.

Čerkalin se saglasio da vrati oduzeti novac, ali da mu se pri tom ne oduzimaju nekretnine koje ima. On je vlasnik pet stanova, dve kuće i šest placeva površine 7.116 kvadratnih metara.

U Službi federalne bezbednosti Kiril Čerkalin je od 1998. godine, a načelnik Druge uprave je od 2011. Najzanimljivije od svega je činjenica da je njegov zadatak bio upravo borba protiv kriminala u bankarskoj sferi i borba protiv korupcije!

Hapšenje pukovnika Kirila Čerkalina u aprilu ove godine je dobilo u Rusiji veliki publicitet jer je on rukovodio tzv. Upravom K u Federalnoj službi bezbednosti Rusije koja je zamišljena kao uzor čestitosti, pa je čak kontrolisala i rad centralne banke Rusije.

Čerkalin je svakog meseca uzimao 50.000 dolara mita od bankara Aleksandra Mazanova, vlasnika Transportne banke, koji je novac pukovniku donosio na posao ili u obližnji kafe. Transportna banka je bila među sto najvećih banaka u Rusiji. Njen vlasnik Aleksandar Mazanov je kupovao skupe nekretnine, automobile i jahte. Kad se klupko raspetljalo, ispostavilo se da se banka bavila i pranjem novca.

Pročitajte još - Srbi zbog rublje idu iz Rusije

Većina novca bila u stanu koji je specijalno bio kupljen za te svrhe. Interesanto da je deo novca Čerkalina čuvao pukovnik Ministarstva policije Dmitrij Zaharčenko, koji je u tom ministarstvu bio na čelu Odeljenja za borbu protiv korupcije.

Dok ruske vlasti ističu da hapšenja takvih ljudi dokazuju da u društvu nema nedodirljivih i da se vodi stalna borba protiv korupcije, na drugoj strani ogorčeni građani se sve češće pitaju ima li neki deo društva u kome se nije raširio lopovluk. Nije bez razloga predsednik Putin više puta isticao da je za Rusiju korupcija opasnija od NATO.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

неимени

06.11.2019. 10:18

Нагодба? Као српско тужилаштво? Ухваћен у крађи а он би да се нагоди? Руси би тревали да врате смртну казну и да је попут Кинеза примене у оваквим случајевима. Ово је директно подривање система и требв бити третирано као тероризам.