TAČNO godinu dana uoči predsedničkih izbora u SAD, aktuelni stanar Bele kuće Donald Tramp povukao se iz međunarodnog sporazuma o klimi, koji je pre četiri godine u Parizu postiglo 188 zemalja, uključujući Srbiju.

SAD su prva zemlja koja se povukla iz sporazuma, što je uzburkalo međunarodne vode, a američkim biračima poslalo poruku da predsednik izvršava svoja obećanja.

Pročitajte još - Govor Trampa oborio akcije nekih od najvećih tehnoloških kompanija

Tramp je, naime, još 2017. doneo odluku o povlačenju iz sporazuma, ali nije mogao da je sprovede, jer je dokument zabranjivao povlačenje u prve tri godine posle ratifikacije 2016.

Dan uoči isteka tog roka, 3. novembra, što se poklopilo sa datumom predsedničkih izbora dogodine, Tramp je zvanično obavestio UN o povlačenju. Sad počinje jednogodišnji proces izlaska, što će se finalizovati tačno dan posle predsedničkih izbora u SAD.

To znači da bi odluka o povlačenju SAD mogla i da se promeni, ukoliko se promeni predsednik Amerike.

Pročitajte još - Hoće li Tramp izboriti drugi mandat?

No, aktuelni šef Bele kuće, koji se već kandidovao da ostane na istoj adresi još četiri godine, za Pariski sporazum tvrdi da svaljuje "nepravično ekonomsko breme" na Amerikance.

Prva reakcija stigla je iz Moskve, uz ocenu da istupanje SAD iz sporazuma predstavlja ozbiljan udarac borbi protiv klimatskih promena, jer je teško govoriti o klimatskom sporazumu bez najveće ekonomije u svetu:

- To na najozbiljniji način ugrožava sporazum, jer je u pitanju zemlja koja je lider u emisiji gasova sa efektom staklene bašte - kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Države su se obavezale da održavaju limit globalnog porasta temperature ispod dva stepena.

Međunarodni institut za evropske poslove je u izveštaju još prošle godine naveo da Trampova odluka nanosi "ozbiljnu štetu" Pariskom sporazumu, jer daje "moralno i političko pokriće za druge da ga slede".

Peking primećuje da bi SAD mogle da preuzmu više odgovornosti u multilateralnim procesima, umesto "negativne energije".

Evropska komisije je jednostavno konstatovala da je dogovor tu, i tu i ostaje:

- Vrata ostaju otvorena i nadamo se da će se SAD pridružiti jednog dana - poručuje Brisel.

Vašington, međutim, stoji na stanovištu da će slediti "realistični i pragmatični model upotrebe svih energetskih izvora i tehnologija čisto i efikasno".

Tramp je obećao da će SAD pretvoriti u "energetsku supersilu", kritikujući istovremeno Pariski sporazum što daje Kini i drugim velikim zagađivačima nepravednu prednost nad SAD, dozvolom da nastave sa povećanjem emisije gasova.

PLUS I MINUS

SAD doprinose sa oko 15 procenata globalnoj emisiji ugljen-dioksida. S druge strane SAD daju značajan doprinos finansiranju i tehnologijama za zemlje u razvoju u njihovim naporima borbe sa porastom temperatura.