PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA

TRGOVINSKI rat između Kine i SAD, Evropljani, na čelu s Francuskom, žele da iskoriste da se što bolje pozicioniraju na tržištu svetskog ekonomskog giganta. Francuski predsednik Emanuel Makron počeo je u ponedeljak u Šangaju trodnevnu posetu Kini, upravo s namerom da ojača trgovinske odnose između Pariza i Pekinga.

Poseta takođe ima i evropsku i nemačku dimenziju. Naime, s Makronom u delegaciji su i neki nemački ministri, ali i sadašnji evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan, koji će uskoro u Briselu preuzeti važan resor trgovine.

Cilj toga je da pokaže evropsko jedinstvo i francusko-nemačku komplementarnost u pokušaju proboja na tržište s kojim i Pariz i, nešto manje, Berlin, imaju trgovinski deficit.

PROČITAJTE JOŠ - Makron nudi Balkanu, umesto članstva u EU, specijalno partnerstvo?

Makron se zato u ponedeljak u jednom prestižnom šangajskom hotelu sreo sa privrednim predstavnicima Nemačke i Francuske, da bi pokušao da sazna zbog čega i dalje ima zastoja u poslovanju.

Makron će danas biti počasni gost na drugom izdanju Međunarodnog salona uvoza u Šangaju, velikoj manifestaciji čiji je cilj da kineskim građanima obezbedi uvoz kvalitetne robe iz inostranstva. Šangajski sajam, koji pokazuje otvorenost kineskog tržišta, gigantska je vitrina svetske trgovine, sa pet hiljada izlagača iz više od sto zemalja.

Emanuel Makron će tu, na francuskom štandu, ugostiti i svog domaćina, kineskog predsednika Si Đinpinga.

Biće ovo treći put da se dvojica lidera posećuju u roku od dve godine i njihov ukupno šesti međusobni susret. Makron je u Kini kao predsednik prvi put bio u januaru prošle godine, a kineski šef države je posetu uzvratio u martu ove godine, kada su na sastanku u Parizu bili prisutni i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

PROČITAJTE JOŠ - Makron: Moramo da radimo sa Rusima

Makron je na početku svog mandata, zbog značaja Kine, zacrtao da ovu zemlju posećuje jednom godišnje. Zvanični Pariz želi da iskoristi vakuum nastao zatezanjem ekonomskih odnosa između Vašingtona i Pekinga, ali i da se nametne kao evropski lider u odnosima s Kinom u trenutku "bregzita" i u vreme oslabljenog uticaja odlazeće nemačke kancelarke.

Francuska se, između ostalog, nada da će nastaviti da pospešuje odnose na talasu porudžbine od čak 300 aviona "erbas", koje je Kina naručila u martu. Cilj je i napredak u projektu fabrike za tretiranje iskorišćenog nuklearnog goriva. Francuzi očekuju i da više izvoze sir i vino, kao i romantiku kineskim turistima.

Si Đinping će najvišeg francuskog gosta primiti sutra u Pekingu, a razgovaraće se i o očuvanju životne sredine, kao i o važnim međunarodnim temama, među kojima je i iranski nuklearni program.