Džihadistička pretnja Evropi: Hiljade ekstremista izlaze iz zatvora

NovostiOnline

30. 10. 2019. u 22:05

Џихадистичка претња Европи: Хиљаде екстремиста излазе из затвора

Foto Tanjug / AP

Hiljade zatvorenika, koji će biti oslobođeni iz evropskih zatvora kada odsluže svoje kazne, možda su radikalizovani kao islamistički ekstremisti u zatvoru
Hiljade zatvorenika, koji će biti oslobođeni iz evropskih zatvora kada odsluže svoje kazne, možda su radikalizovani kao islamistički ekstremisti u zatvoru i predstavljaju rizik, izjavio je evropski komesar za bezbednost Džulijan King.

Borci iz Sirije koji se vraćaju u Evropu takođe su za brigu, rekao je King na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

U poslednje dve decenije Evropa je bila meta nekoliko islamističkih ekstremističkih napada, sa porastom napada 2015. godine, kada je ubijeno više od 130 ljudi u Parizu u koordinisanoj operaciji sredinom novembra.

Snage bezbednosti u zemljama EU od tada su uhapsile stotine ekstremista, a oko 1.100 se i dalje nalazi u zatvorima pod optužbama za terorizam, rekao je King.

On je naveo da bi dvostruko više onih koji su uhapšeni zbog drugih zločina mogli biti radikalizovani u evropskim zatvorima.

„Mi se suočavamo sa izazovom da su onima koji su procesuirani i nalaze se u zatvoru zbog terorističkih dela poslednjih godina kazne pri kraju i treba da budu pušteni na slobodu“, rekao je King i dodao da u evropskim zatvorima ima nekoliko hiljada takvih ljudi.

„Džihadistička pretnja nije nestala“, istakao je King, misleći na arapski izraz za sveti rat.

PROČITAJTE JOŠ - Evropa ne zna šta da radi sa krvavim ratnicima islama

„Nema šanse da smanjimo našu odbranu“, dodao je on.

Pored ovog domaćeg izazova, Evropa je suočena i sa bezbednosnim rizicima koje predstavljaju građani EU koji su se borili na Bliskom istoku za takozvanu Islamsku državu (DAEŠ) ili druge islamističke ekstremističke grupe i sada bi mogli da se vrate na kontinent, koristeći nestabilnu situaciju u Siriji.


sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)