U OKVIRU projekta 955A, podmornica na nuklearni pogon „Knez Vladimir“, testirala je, prvi put u istoriji, balističku raketu "bulava" tokom vežbi u Belom moru, saopštilo je juče rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da je podmornica ispalila raketu dok je bila pod vodom sa pozicije u Belom moru ka poligonu Kura u oblasti Kamčatka na dalekom istoku Rusije.


PROČITAJTE JOŠ -Dve godine je letela iznad nas: Šta je radila najzagonetnija američka letelica na svetu (VIDEO)

Ministarstvo navodi da je "bulava" letela u normalnom režimu i da je njena lažna bojeva glava sletela na cilj u predviđenom roku, što je registrovano opremom za snimanje podataka.

Komandant ruske Severne flote izjavio je da će testiranje podmornice "Knez Vladimir" biti završeno do kraja godine i da će u tom periodu biti testirano i njeno oružje. Prema njegovim rečima, podmornica će biti predata Severnoj floti u novogodišnjoj noći.

"Knez Vladimir" je prvi strateški podvodni kruzer izgrađen u okviru unapređenog Projekta 955A, a porinuta je u novembru 2017. godine. Ministarstvo odbrane ističe da ona ima bolju zvučnu skrivenost, sposobnost manevrisanja i plovidbe u dubokoj vodi, kao i unapređeni sistem kontrole oružja.

Podmornice iz ovog programa mogu da nose 16 raketa "bulava" i opremljene su cevima za torpeda od 533 milimetra.