Džonsonov plan za Bregzit - udarac Britaniji od 90 milijardi $

Tanjug

sreda, 30. 10. 2019. u 21:30

Џонсонов план за Брегзит - ударац Британији од 90 милијарди $

Foto Tanjug / AP

Ugledni britanski tink-tenk centar kritikovao je sporazum o Bregzitu premijera Borisa Džonsona, zaključivši da će britanska ekonomija biti manja za 3,5 odsto u narednoj deceniji nego kad bi ostala u Evropskoj uniji

Ugledni britanski tink-tenk centar kritikovao je danas sporazum o Bregzitu premijera Borisa Džonsona, zaključivši da će britanska ekonomija biti manja za 3,5 odsto u narednoj deceniji nego kad bi ostala u Evropskoj uniji.

U studiji Nacionalnog instituta za ekonomska i društvena istraživanja (NIESR) navodi se da će sporazum naneti udarac Velikoj Britaniji od 70 milijardi funti (90 milijardi dolara), prenosi agencija AP.

Istraživači kažu da perspektive Ujedinjenog Kraljevstva pomračuju politička i ekonomska neizvesnost i poručuju da ne očekuju da će "privredna aktivnost biti podstaknuta odobravanjem vladinog predloga sporazuma o Bregzitu".

PROČITAJTE JOŠ - Rok za Bregzit produžen do kraja januara

NJihovo dugoročno predviđanje zasnovano je na pretpostavci da će Britanija napustiti blok sa sporazumom o slobodnoj trgovini sa EU nakon tranzicionog perioda koji će trajati do 2021. godine, pri čemu će pregovarati o novim sporazumima sa drugim zemljama.

U studiji se navodi da će povećane "barijere za robu i uslugu, trgovinu i ograničavanje migracija“ primorati ekonomiju da uspori.

PROČITAJTE JOŠ -  PROCURELA DžONSONOVA DOKUMENTA O BREGZITU: Britanska najgora noćna mora se ostvaruje, prava radnika pod velom tajne

Institut je procenio da je britanska ekonomija sada za 2,5 odsto manja nego što bi bila da Britanija nije glasala 2016. godine za izlazak iz Evropske unije.

Vlada u Londonu kaže da planira drugačiji scenario od onoga koji je razmatrao tink-tenk centar.

"Nameravamo da pregovaramo o sveobuhvatnom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, ambicioznijem od standardnog sporazuma o slobodnoj trgovini na kojem je NIESR zasnovao svoje zaključke“, navodi se u izjavi Ministarstva finansija.

Prema rezultatima istraživanja instituta, Bregzit bez dogovora naneo bi još veći udarac britanskoj ekonomiji, gubitkom BDP-a od 5,6 procenata.

Portparol liberalnih demokrata Tom Brejk je izjavio da ove cifre "ne predsatvljaju iznenadenje".

"Torijevska opsesija Bregzitom po svaku cenu dovodi u rizik naš budući napredak. Nerazumno je da bilo koja vlada dobrovoljno usvoji politiku koja će usporiti ekonomski rast u godinama koje dolaze", reako je on, prenosi američka agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

I hoće

31.10.2019. 12:03

@Maxmen - Svaka čast. Odlučili su da ne bacaju pare na briselsku gamad...