Salviniju srce Italije: Desnica preuzela vlast u Umbriji

D. D. S.

30. 10. 2019. u 01:00

Neočekivano najveći gubitnik Pokret Pet zvezdica

Салвинију срце Италије: Десница преузела власт у Умбрији

Mateo Salvini Foto AP

DANI gospodina Kontea, ministra spoljnih poslova Luiđija di Maja, bivšeg lidera Demokratske partije Matea Rencija, koji su trenutno ilegalno okupirali nacionalnu vladu, odbrojani su.

Ovo predviđanje izrekao je doskorašnji italijanski vicepremijer i antimigrantski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, pošto je Savez desničarskih stranaka, na čijem je čelu, pobedio na regionalnim izborima u Umbriji.Iako Umbrija, koju često zbog bogate prirode nazivaju "zeleno srce Italije", ima tek oko 900.000 stanovnika, regionalni izbori su bili test za vladajuću, proevropsku, koaliciju Pokreta Pet zvezdica (M5S) i Demokratske partije (PD), koja je pre samo dva meseca zamenila populističku vladu M5S i Salvinijeve Lige. Salvinijev trijumf podrazumeva preuzimanje istorijskog uporišta levice i nanošenje ozbiljnog udarca vladajućoj koaliciji u Rimu.

Advokatica Donatela Tesei, kandidatkinja Salvinijeve Lige, dobila je 57,6 odsto glasova, uz podršku neofašističke stranke Italijanska braća, kao i partije Napred Italijo, bivšeg premijera Silvija Berluskonija. Salvini, koji je bio u vladi u Rimu od juna 2018. do avgusta ove godine, došao je u Peruđu, glavni grad Umbrije, da bi sa Tesei proslavio "neverovatan rezultat".

S druge strane, Vinčenco Bjankoni, kandidat kog su podržali Pokret Pet zvezdica i Demokratska partija, osvojio je 37,5 odsto glasova. Demokratska partija, koja je sama dobila oko 22 odsto glasova, pretrpela je štetu zbog korupcionaškog skandala u zdravstvu. Najveći gubitnik je, ipak, M5S, sa samo 7,4 odsto glasova, u odnosu na 32 odsto koliko su osvojili na parlamentarnim izborima u martu prošle godine.

- Mislili smo da bi građanski savez za Umbriju mogao biti test (lokalnog saveza s PD), ali to nije funkcionisalo - priznao je M5S na fejsbuk-stranici.


TARTUFI I PRŠUTA

U KAMPANJI po selima, poznatim po tartufima i pršutu, Salvini je obećao pokretanje ekonomije suočene s ozbiljnom krizom u nekada prosperitetnom regionu. Umbriju je pogodio i niz zemljotresa, uključujući i onaj u mestu Amatriće 2016. godine, kada je nastradalo 300 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sale

30.10.2019. 10:31

Dali nasi ljudi znaju kome lupaju pluseve,zemljaci moji ovaj je cist fasista....informifite se malo...pozdrav iz Italije !