ŠPANIJA OPET PODELjENA: Na ulicama 80.000 ljudi kao reakcija na okupljanja separatista

V.STANKOVIĆ

28. 10. 2019. u 07:13

ШПАНИЈА ОПЕТ ПОДЕЉЕНА: На улицама 80.000 људи као реакција на окупљања сепаратиста

U srcu Barselone za jedinstvenu zemlju Foto Tanjug-AP

Skup "ustavobranitelja" na skupu podrške španskom jedinstvu, a protiv separatističkih težnji

JUČE se oko 80.000 ljudi, što je zavinični podatak dok organizatori tvrde da je broj više puta veći, okupilo u Barseloni na skupu podrške španskom jedinstvu, a protiv separatističkih težnji u Kataloniji koje su dovele do najgore političke krize u Španiji posle više decenija.

Organizacija "Katalonsko civilno društvo" sazvala je, pod parolom "Za suživot, za Kataloniju. Dosta!" ovaj skup. Okupljeni građani nosili su zastave Španije i Katalonije, a na jednom transparentu je pisalo "I mi smo Katalonci, zaustavite ovo ludilo!".


PROČITAJTE JOŠ -Leonid Savin: SAD ne mogu da zaustave Kinu, sve što kažu zvuči kao blef


Među učesnicima su bili Mikel Iseta, lider katalonskih socijalista, ministar inostranih poslova Đozep Borelj, inače Katalonac, predsednik "Narodne partije" Pablo Kasado i lider "Građana" Albert Rivera.

Prisustvuje i ultradesna partija "Voks", ali bez aktivnog učešća. Ignasio Gariga, predstavnik "Voksa", rekao je da neće biti na čelu kolone niti će učestvovati govorom. Nije propustio priliku da "potkači" socijaliste iz PSOE kojima je poručio da treba da izaberu "da li će biti na strani terorista ili žive Španije. Obe pozicije istovremeno su nemoguće", rekao je jedan od lidera desnice.

Pablo Kasado je poslao poruku Kataloncima prošpanske orijentacije "da nisu sami", dok je Manuel Vals, bivši premijer Francuske, po rođenju Katalonac, rekao:

- Ponosni smo što smo izašli na ulice da bismo rekli svetu da smo Katalonci, Španci i Evropljani i da se suprotstavljamo nacional-populizmu.


Španske zastave na ulicama


Ovaj skup organizovan je nakon višednevnih protesta katalonskih separatista koji su povremeno bili i nasilni. Oni su protestovali protiv odluke Vrhovnog suda da na zatvorske kazne od devet do 13 godina, osudi devet separatističkih lidera zbog pokušaja secesije 2017. godine.

Istovremeno, dok su "ustavobranitelji" na svom mitingu branili jedinstvo Španije, "Komitet za odbranu Republike" sazvao je kontramiting na trgu San Đaume kako bi se obeležila druga godišnjica unilateralne (simbolične) deklaracije Karlesa Puđdemona o nezavisnosti.

Više ulica i prilaznih puteva gradu bilo je blokirano od strane separatista. Takođe je prekinut železnički saobraćaj na delu pruge između Đirone i Figerasa.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da su Katalonci, njih oko 7,5 miliona, podeljeni po pitanju secesije od Španije.

Za nezavisnu Kataloniju


SVAKODNEVNI PROTESTI

DEMONSTRACIJE u Barseloni skoro svakodnevno su održavane od 14. oktobra kada je španski Vrhovni sud osudio devetoro političara i aktivista. Posle izricanja presude njegovim kolegama, odbegli bivši katalonski lider Karlos Puđdemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo hapšenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Мица Хаубица

28.10.2019. 14:39

Каталонија нема већину која жели независност. То је велика група, али још увек мањина. А та мањина жели да наметне независност већини. Успут, нека сваки град и село у Каталонији гласају да ли желе да остану у Шпанији или да оду у Каталонију. То је чак и више демократије од онога што Пуђдемон жели. Али тада ће Каталонија вероватно бити држава без свих великих градова попут Барселоне.