SUD u Bangladešu osudio je u četvrtak 16 osoba, među kojima i direktora verske škole, na smrtnu kaznu zbog ubistva učenice Nusrat Džahan (19), koju su zapalili.

Pročitajte još: Jaba - droga koja razara Bangladeš

Devojka je u martu optužila direktora za pokušaj silovanja i seksualno uznemiravanje, a ubistvo se dogodilo u aprilu pošto je odbila da povuče tužbu.

Osuđeni, njih petorica, polili su devojku kerozinom i zapalili je na krovu verske škole na jugoistoku Bangladeša. Nusrat je preminula pet dana kasnije, 10. aprila, ali je pre toga imenovala svoje napadače. Više od 80 odsto njenog tela je izgorelo.

- Zadovoljni smo presudom - rekao je tužilac Hafez Ahmed novinarima ispred suda.

Policija je navela da je ubistvo izvršeno po nalogu direktora škole i još dva učitelja koji su se tada nalazili u pritvoru. Porodica devojke se još nalazi pod policijskom zaštitom i pretnje im i dalje stižu.

Pročitajte još: Ponovo uspostavljena smrtna kazna za federalne zatvorenike

Ubistvo devojke izazvalo je gnev javnosti u Bangladešu i masovne proteste na kojima su demonstranti tražili kaznu za ubice. Ceo sudski proces je trajao neuobičajeno kratko, samo 62 dana. I premijer Bangladeša Šeik Hasina je posetio porodicu spaljene devojke i obećao da će pravda biti zadovoljena.

Slučaj je u žižu stavio veliki porast broja seksualnih prestupa u Bangladešu, zemlji na jugu Azije sa 165 miliona ljudi. Posle slučaja u kome je život izgubila Nusrat Džahan, vlasti su naredile da 27.000 škola osnuju posebne komisije koje se bave sprečavanjem seksualnog uznemiravanja u njima.

Poslednji izveštaj govori da je u prvih šest meseci ove godine bio 731 slučaj prijavljenog silovanja žena ili dece. Ali analitičari smatraju da je pravi broj daleko veći jer se silovanja ne prijavljuju iz straha da će žrtve biti odbačene od strane sopstvene porodice u ovoj vrlo konzervativnoj zajednici.

PRAVDA ZA ŽRTVE RETKOST

OVAJ slučaj je otkrio sistem "kulture nekažnjavanja" u slučajevima seksualnog iskorišćavanja žena i dece u Bangladešu. Retkost je da ovakvi slučajevi, uključujući i silovanja, dođu do policijske istrage i suda. Advokati kažu da tek u četiri odsto svih prekršaja pravda bude zadovoljena.