Novi kovčeg za generala Franka

V. Stanković

23. 10. 2019. u 10:42

Нови ковчег за генерала Франка
Ekshumacija bivšeg lidera Španije 24. oktobra

PORED svih problema koje ima sa protestima u Kataloniji vlada Pedra Sančesa, v. d. premijera, ovih dana brine brigu i o ekshumaciji posmrtnih ostataka Fransiska Franka, bivšeg šefa države koji je vladao zemljom od kraja Građanskog rata 1939. pa do svoje smrti 20. novembra 1975. godine.

Pošto su savladane sve formalne prepreke, uključujući i tužbu familije koja se protivila ekshumaciji, vlada je odredila da se Franko iz groba u "Dolini palih" preseli na groblje "Minigorubio" u mestu Pardo (na slici) pored Madrida gde počiva Frankova supruga Karmen.

Operaciji preseljenja ostataka bivšeg diktatora prisustvovaće 22 člana Frankove familije iako će samo dva predstavnika porodice moći da budu uz sam grob kada bude otvoren. Svi koji budu imali dozvolu da prisustvuju aktu moraće da prođu skener, niko neće smeti da napravi nijedan snimak. U ime države biće prisutna ministarka pravde Dolore Delgado.

Vlada je u okviru priprema spremila i novi kovčeg za slučaj da je onaj u kome ja Franko sahranjen 1975. u neadekvatnom stanju za transport. Odlučeno je da se prevoz obavi helikopterom kako bi se izbegla eventualna iznenađenja koja bi na putu mogli da prirede frankisti kojih još uvek ima. Let bi trebalo da traje najviše 15 minuta, razdaljina je 34 km.

Pročitajte još: Španija premešta Frankove posmrtne ostatke

Predviđa se da će vađene kovčega trajati između jednog i tri sata. Unucima će biti dozvoljeno da prenesu kovčeg na kome neće biti zastave ni bilo kakvih državnih obeležja.

Ukupan trošak preseljenja Franka iz "Doline palih", koju je on izgradio kako bi pomirio republikance i falangiste sukobljene u Građanskom ratu, koštaće nešto više od 63.000 evra.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije