DžI-PI-ES SISTEM NEPOUZDAN: NATO vojska se vraća na upotrebu mapa i kompasa

NovostiOnline

22. 10. 2019. u 18:33

ЏИ-ПИ-ЕС СИСТЕМ НЕПОУЗДАН: НАТО војска се враћа на употребу мапа и компаса

Ilustracija / Foto Tanjug / AP

Belgijska vojska, koja učestvuje u misijama NATO-a, ponovo će morati da izučava osnove korišćenja topografskih karata i kompasa zbog straha da bi neko mogao narušiti signale dži-pi-es sistema
Belgijska vojska, koja učestvuje u misijama NATO-a, ponovo će morati da izučava osnove korišćenja topografskih karata i kompasa zbog straha da bi neko mogao narušiti signale dži-pi-es sistema — na primer, Rusija, prenosi list „Morgen“, pozivajući se na neimenovane izvore.

„Vojno rukovodstvo zabrinuto je zbog loše zaštićenosti dži-pi-es sistema“, piše belgijski list, podsećajući na prošlogodišnje iskustvo NATO-a tokom velikih vojnih vežbi u severnoj Norveškoj.

Prema podacima lista, tokom vojnih vežbi i treninga sve više pažnje se posvećuje upotrebi vojnih mapa i navigacije pomoću kompasa.

Ministarstvo odbrane Belgije odbilo je da komentariše informacije „iz operativnih bezbednosnih razloga“.

Ranije su norveško Ministarstvo odbrane i finsko Ministarstvo spoljnih poslova optužili Rusiju da je ometala rad dži-pi-es sistema tokom vojnih vežbi NATO-a „Spoj trozupca“, koje su održane prošle godine.

Iz NATO-a su saopštili da je opasno i neodgovorno ometanje signala dži-pi-es sistema, koji se koriste i u civilne svrhe.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nije isključivala mogućnost da je Norveška koristila skandal oko rada dži-pi-es sistema kako bi skrenula pažnju sa unutrašnjih problema u zemlji.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Ustani Radoje Domanovicu

22.10.2019. 18:39

Ne verujem da NATO ne zna da je GPS lako ometati. Izrael je ugasio frekvencije za Stelitske telefone i GPS u Libanu 2006 nez problema. I mesec dana nismo mogli da utvrdimo gde je problem.

Ролекс.

22.10.2019. 19:29

Тај GPS treba unistiti koliko je dobar toliko nevalja zbog tog sto te mogu stalno da kontrolisu kud se kreces.

Гојко

22.10.2019. 19:29

Tramp je danas odobrio 4,5 miliona dolara pomoći spasilačkoj organizaciji sirijskih pobunjenika / terorista /,tj. Al Nusri.Putin i Erdoan su dogovorili da među sobom trguju u domaćoj valuti / a ne u NATO valutama /.

Rade Bg

22.10.2019. 20:10

Sve ove silne vojske kao sto su Belgija,Danska,Holandija. Sama Srbija bez ikakve pomoci bi ih sravnila sa zemljom. Pogotovo holandjane. Oni bi bili DELIKATES!!!

Мр Радомир Шћепановић

23.10.2019. 07:01

@Rade Bg - И још по неке, заједно!