Medvedev je druželjubiv, Putin staromodni nacionalista: Kameron u memoarima priznao i da se toliko napio votke u Kremlju da nije mogao da održi zdravicu

Branko VLAHOVIĆ

22. 10. 2019. u 15:08

Медведев је дружељубив, Путин старомодни националиста: Камерон у мемоарима признао и да се толико напио вотке у Кремљу да није могао да одржи здравицу
Bivši britanski premijer o susretima sa ruskim liderima

OD STALNOG DOPISNIKA - MOSKVA

NEDAVNO objavljeni memoari bivšeg britanskog premijera Dejvida Kemerona, inače najmlađeg u istoriji, u kojima se govori i o susretima sa političarima raznih zemalja, opisuju i njegove susretu sa predsednicima Rusije Vladimirom Putinov i Dmitrijaom Medvedevom iz kojih se vidi koliko su velike razlike u stavovima o Donbasu i Krimu ali i o Siriji i zašto kompromisa i nije moglo biti.


Kemeron je 2010. godine postao premijer i nije skrivao želju da podigne na viši nivo odnose sa Moskvom koji su posle trovanja ruskog emigranata, bivšeg majora KGB Aleksandra Litvinjenika u Londonu 2006. godine, bili "zamrznuti".

Prvi dolazak Kemerona u Rusiju bio je 2011. godine kada je predsednik bio Dmitrij Medvedev. U memoarima je Kemerun opisao Medvedeva kao druželjubivoga čoveka koga su zanimale moderne tehnologije i zapadni vrednosni sistem. Kemerun se seća da je tadašnji predsednik SAD Barak Obama kazao zapadnim političarima da je Medvedev "čovek sa kojim bi trebali imati posla". Inače,Obama prema Putinu nije imao puno simpatija.

PROČITAJTE JOŠ - Putin i Kameron: Jača saradnja agenata

Kemeron je bio impresioniran Kremljom i napisao je da Rusi dovode tamo goste da im daju do znanja da su u srcu imperije. Priznao je da je popio dosta votke tako da na kraju prijema nije mogao da održi zdravicu.

KRIM ŠTO se tiče Krima, u jednom od sedam telefonskih razgovora sa Putinom, Kemeron je predložio da se ponovi refenedum na Krimu. Putin se nije slagao sa ocenom da je referendum na tom poluostrvu bio lažan.

Što se tiče Putina Kemeron ga naziva "staromodnim ruskim nacionalistom". Britanski premijer se seća susreta sa Putinom u Sočiju kada su razgovarali tri sata. Putin je u šali Kemeronu tada rekao: Znam da ti misliš da imam rogove i rep i da nisam demokrata.

Kemeron tvrdi da mu je najhladniji razgovor sa Putinom bio u Sankt Peterburgu na G-20 kada su razgovarali o pravima ljudi "netradiocionalne seksualne orijentacije". Na insistiranje da mu objasni zašto je protiv gej-propagande među maloletnicima, ruski predsednik je gostu iz Londona kazao da je veliki problem Rusije gubitak stanovništva.

- Mi želimo da se ruski muškarci i žene imaju decu - kazao je Putin.

AP foto

Jedno od pitanja koje je Kemerun želeo da reši sa Putinom bio je problem Sirije. O tome su razgovarali 10. maja 2013. Do dogovora nije došlo jer je Putin bio svestan da svako slabljene Asada ide u korist teroristima. Britanci su insistirali da se u dogovore uključe predstavnici Fronta an Nusrea koji u Moskvi smatraju terorističkom organizacijom. London je predlagao četvorostrane pregovore Francuske, Britanije, SAD i Rusije. A Moskva je bila za organizovanje međunarodne konferencije.

PROČITAJTE JOŠ - Vrač hteo da ukloni Putina (VIDEO)

Kraj Kemerunovih nada da će normalizovati odnose sa Moskvom bio je 2014. Kemerun tvrdi da je Putin u razgovoru sa njim pokušavao da sakrije da je u Donbasu bila ruska vojska pa na osnovi toga zaključuje da je "za Putina laž svojevrsna umetnost".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Miki Milanovic

22.10.2019. 16:49

Putin je gospodin, hrabar, iskren i neposredan. Mogu samo da mu pljunu pod prozor.

Prle i Tihi

22.10.2019. 18:31

,,Za Putina je laž svojevrsna umetnost'' - e kad ti to kaže engleski političar, koji više ni sam sebi ne veruje i čija celokupna karijera se sastoji od laži i laganja, onda stvarno nema dalje. S druge strane, kad ti tatko Putin nešto obeća, znaj da će ti se to ostvariti, pa makar voda gorela, njegova reč je stena. Zato ovi britišeri kao besni kevću na Cara!

Мило

22.10.2019. 18:52

Политичари са запада не подносе да је неко супериорнији од њих,и зато врбују људе сумљивих моралних вредности, то је научно доказано.Само их пратите ,какву они игру играју.

zaliv. net

22.10.2019. 21:32

Gledajte vi svoja posla u vasim drzavama a nas pustite da gledamo nasa posla u nasim drzavama i sve super a ne da zabadate nos gde mu nije mesto

Србин

22.10.2019. 22:03

Само да је жив и здрав цар Руски и мајка Русија са њим! И да их има још више, са правилним размишљањем и системом вредности!