Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je situacija u Siriji kritična i istakao da su upravo zbog toga veoma važni razgovori sa njim.

"Situacija u regionu je veoma kritična, to razumemo. Mislim da je naš današnji sastanak, kao i konsultacije veoma zahtevne", rekao je Putin na početku razgovora u Sočiju, prenosi Tas s.

Istovremeno, on je izrazio nadu da će nivo tursko-ruskih odnosa omogućiti da se pronađu odgovori na složena pitanja rešavanja sirijske krize i u interesu Rusije, i u interesu Turske.

PROČITAJTE JOŠ - Asad nazvao Erdogana lopovom

Turski predsednik se s Putinom sastaje na dan kada ističe petodnevno primirje na severu Sirije, dogovoreno sa američkom administracijom, kako bi se tamošnji Kurdi povukli 32 kilometra od granice s Turskom.

Ranije danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da oko 1.300 kurdskih boraca iz Sirije tek treba da napusti oblasti na severoistoku Sirije, dok ističu poslednji sati petodnevnog dogovora o prekidu vatre.

Erdogan je novinarima, uoči odlaska u Rusiju, rekao da je 800 kurdskih boraca napustilo te oblasti i ponovo upozorio da će nastaviti vojnu ofanzivu sa "jačom odlučnošću" ako kurdski borci ne odu do isteka roka u 22 sata po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Ankara i Vašington dogovorili su u četvrtak petodnevno primirje, koje ističe kasnije danas, na severoistoku Sirije, kako bi se omogućilo pripadnicima kurdske Jedinice narodne zaštite da se povuku iz "zone bezbednosti" koju Turska želi da uspostavi u pograničnom području.

Erdogan je, uoči današnjeg sastanka s ruskim predsednikom u Sočiju, rekao da će s Putinom razgovarati na koji način sirijski ustavni odbor, koji bi trebalo da se sastane krajem meseca, može da doprinese konkretnom napretku, prenosi Rojters.