Kanadski premijer ljubitelj živopisnih čarapa

D. D. S.

22. 10. 2019. u 08:25

Канадски премијер љубитељ живописних чарапа

Foto: AP

Kanadski premijer Džastin Trudo osvojio drugi mandat

SIN nekadašnjeg premijera Pjera Trudoa i jedan od retkih preostalih liberalnih svetskih lidera u Trampovoj eri, aktuelni kanadski predsednik vlade Džastin Trudo (47) osvojio je drugi mandat, pobedivši na izborima konzervativnog rivala Endrua Šira (40).

Trudo (na slici) je izgubio većinu, ali je ostvario iznenađujuće dobar rezultat, uprkos tome što je oslabljen nizom skandala koji su mu narušili imidž liberalnog političara.

Prekršivši protokol jer je održao govor u isto vreme kada se obraćao i Šir, Trudo je poručio da su Kanađani odbacili podele i izabrali program napretka. Dodao je da će raditi i za one koji nisu glasali za njega. Trudo je vodio liberalnu politiku posle skoro desetogodišnje vladavine konzervativaca. Prihvatio je imigraciju u vreme kada su joj SAD i druge zemlje zatvarale vrata, zalaže se za zaštitu i očuvanje planete, legalizovao je kanabis.

Pregovarao je o sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD i Meksikom usred pretnji američkog predsednika Donalda Trampa da će ga odbaciti. A živopisne čarape učinio je svojim dobro prepoznatljivim detaljem. No, ugled mu je narušilo nekoliko skandala, uključujući i onaj u kom ga je nekadašnji glavni tužilac okrivio da je vršio pritisak da se zaustavi krivično gonjenje kompanije iz Kvebeka.

Pročitajte još: Trudo nosio pancir na predizbornom skupu

Sada će njegova Liberalna stranka najverovatnije osvojiti najviše, od 338 mesta u kanadskom parlamentu, ali će morati da formira koaliciju s nekom od manjih stranaka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije