Naruhito na tronu u Tokiju, Srbiju na ceremoniji predstavljala Ana Brnabić (FOTO/VIDEO)

D. D. S.

22. 10. 2019. u 08:10

Нарухито на трону у Токију, Србију на церемонији представљала Ана Брнабић (ФОТО/ВИДЕО)

AP Photo

Uz prisustvo brojnih gostiju održana ceremonija ustoličenja novog japanskog cara

U prisustvu 2.000 gostiju, uključujući stotine inostranih državnika, među kojima je bila i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, na ceremoniji u carskoj palati u Tokiju tron je juče zvanično preuzeo novi japanski car Naruhito (59). Pošto je novi car pročitao proglas, japanski premijer Šinzo Abe čestitao mu je uz tradicionalni povik "Banzai", što znači "Živeo car".

Ceremonija ustoličenja Naruhita kao 126. cara u najstarijoj naslednoj svetskoj monarhiji predstavlja vrhunac rituala predaje prestola. Prethodno je, u maju, Naruhitov otac, doskorašnji car Akihito, abdicirao.

Car Naruhito je najstariji sin bivšeg japanskog cara Akihita i carice Mičiko. Naruhito, prvi car koji je rođen posle Drugog svetskog rata, studirao je istoriju na Univerzitetu Gakušin i na Oksfordu.

Ceremonija služi da monarhija pridobije podršku javnosti i očuva japansku kulturnu baštinu. Car Naruhito i njegova supruga Masako, nekadašnji diplomata, školovana na Harvardu, posetili su tri svetilišta u palati kako bi se poklonili šintoističkim bogovima.

- Zaklinjem se da ću delovati u skladu sa Ustavom i da ću svoje odgovornosti ispunjavati kao simbol države i jedinstva naroda - rekao je novi japanski car.

Pročitajte još: Naruhito: Biću simbol nacije i japanskog naroda


Među gostima su bile mnoge evropske i svetske krunisane glave, uključujući britanskog princa Čarlsa. Od regionalnih zvaničnika prisustvovali su južnokorejski premijer Li Nak Jon i liderka Hongkonga Keri Lam.

U čast krunisanja cara, japanska vlada je proglasila aboliciju za oko 550.000 ljudi koji su osuđeni za manja krivična i prekršajna dela.

BRNABIĆEVA: TRADICIJA JE IDENTITET ZEMLjE

TRADICIJA je identitet i jačina jedne zemlje, ali promene koje sprovodimo će određivati našu budućnost - izjavila je premijerka Ana Brnabić u Tokiju. Brnabićeva je pohvalila organizaciju ceremonije i navela da je Japancima značajno što je Srbija predstavljena na nivou predsednika vlade.

AP photo


Foto Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Шатор

22.10.2019. 23:05

Како га само Чарлс тужно гледа... ахх она бабетина...