OSNIVAČ "Vikiliksa" Džulijan Asanž, koji je uzdrmao svet objavljivanjem američkih diplomatskih depeša, bio je u ponedeljak prilično zbunjen kada se pojavio pred sudom u Londonu. Teško se čak prisetio svog imena i godina.

Bez duge brade, koju je imao kada je poslednji put viđen u javnosti, u maju, kada je i osuđen na zatvorsku kaznu od 50 nedelja, jer je prekršio uslove uslovne slobode, Asanž je sveže obrijan, unazad očešljane sede kose, u teget odelu preko svetloplavog džempera i bele košulje, izgleda kao da je dobrog zdravlja. No, kada je progovorio, mrmljao je i mucao nekoliko sekundi dok je izgovarao podatke o imenu i datumu rođenja na početku preliminarnog saslušanja.

On se pojavio pred sudom u okviru postupka za izručenje u SAD, koje ga optužuju za udruživanje sa bivšim vojno-obaveštajnim analitičarem Čelsi Mening u razbijanju lozinke za tajni vladin računar. Asanž i njegov pravni tim nisu uspeli da ubede sudiju Vanesu Barajtser da je tromesečno odlaganje u inače sporom procesu opravdano.

Bivši britanskih ministar unutrašnjih poslova Said Džavid potpisao je u junu nalog kojim se omogućava izručenje ovog Australijanca. Pošto je sudija odbila da odloži proces, i najavila da će pretres u vezi sa izručenjem otpočeti 25. februara iduće godine, Asanž je nervoznim glasom rekao da ne razume procedure pred sudom. Kada je sudija Asanža na kraju ročišta pitao da li zna šta se dešava, odgovorio je:

- Ne baš - rekao je Asanž.


PROČITAJTE JOŠ: Džulijan Asanž osuđen na godinu dana zatvora

Požalio se na uslove u zatvoru, kao i da nije u stanju da razmišlja razborito:

- Ne razumem kako je to pravično, ja ne mogu ništa da istražim, ne mogu da pristupim nijednom svom dokumentu. Veoma je teško tu gde sam - rekao je.

Očekuje se da će proces trajati nekoliko meseci, a svaka strana će moći da podnese žalbu na presudu. Optužnica protiv Asanža je, inače, objavljena 11. aprila, pošto je tog dana uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu, u koju se sklonio 2012. kako ne bi bio izručen Švedskoj po optužbi za seksualni napad.

PRKOSNA PESNICA

Asanž je kazao i da njegov slučaj nije pravedan, jer vlada SAD ima "neograničene resurse", dok on nema lak pristup ni advokatima ni dokumentima koji su mu potrebni za borbu protiv izručenja.

- Oni imaju sve prednosti - naveo je 48-godišnji Asanž, koji je prkosno podigao pesnicu prema pristalicama koje su ispunile galeriju sudnice, da vide svog heroja.