DW: Tramp je u Siriji potučen na svim frontovima

Tanjug

20. 10. 2019. u 21:25

DW: Трамп је у Сирији потучен на свим фронтовима

Foto Tanjug

Tramp se, ocenjuje DW, ponaša nonšalantno kada se pomene situacija na severu Sirije. U četvrtak je uporedio borbe turske vojske i kurdskih trupa sa dečijom svađom
Američki partneri zbunjeni su postupcima predsednika SAD Donalda Trampa u vezi sa Sirijom gde jača uticaj Rusije i Irana, piše u analizi Dojče vele, čiji sagovornici ocenjuju da šef Bele kuće nema strategiju za Siriju.


Tramp je najpre povukao trupe iz Sirije i omogućio tursku ofanzivu, da bi zatim pretio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu sa kojim sa potom dogovorio.


Tramp se, ocenjuje DW, ponaša nonšalantno kada se pomene situacija na severu Sirije. U četvrtak je uporedio borbe turske vojske i kurdskih trupa sa dečijom svađom.


"Ponekad morate da ih pustite da se malo biju, a onda ih razdvojite", rekao je Tramp pred fanovima u Teksasu.


Pročitajte još: Tramp: Erdogan mi je rekao da želi da prekid vatre funkcionše


Od početka turske invazije poginulo je gotovo 500 ljudi, među njima blizu 100 civila, prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava. Drugi izvori tvrde da je skoro 300.000 ljudi moralo da napusti svoje kuće. UNICEF veruje da je ugroženo snabdevanje vodom za 400.000 ljudi. Ali Tramp govori o “dečijoj svađi“, navodi DW.


Pre samo dve sedmice je Tramp naredio povlačenje američkih trupa sa severa Sirije, što je utrlo put turskoj ofanzivi. I to iako su Kurdi bili najverniji američki saveznik u borbi protiv Islamske države.


Pa ipak, nedugo pošto je turska vojska otpočela napad, Tramp je pretio Erdoganu sankcijama i totalnim uništenjem ekonomije. A sada je odustao od sankcija, jer je njegov potpredsednik Majkl Pens u Ankari ispregovarao petodnevni prekid vatre.


"To je navodno rešenje problema koji je sam izazvao", kaže za DW Frensis Braun iz Fondacije Karnegi.


Ona dodaje da ni saveznicima više nije jasno šta Tramp radi.


"Preti sankcijama Turskoj zbog ofanzive za koju su u Ankari mislili da imaju zeleno svetlo Vašingtona", kaže ona.


U političkim krugovima se priča da Tramp uopšte nije konsultovao vojne stručnjake pre nego što je povukao američke trupe iz Sirije.


"Može se reći da nema ozbiljne strategije. Nadležni će morati da požure kako bi sačinili neku strategiju", kaže Miajkl Sing, šef vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku i bivši savetnik državnih sekretara.


Stručnjaci su saglasni da je ogromna šteta već učinjena. Tramp je sa jedne strane ostavio Kurde na cedilu, a sa druge Erdogana u jednom pismu pozvao da se “ne pravi važan“ i da “ne bude budala“.


"Protivnici SAD često govore da je naša zemlja nepouzdan partner. Sada smo to sami dokazali", kaže Frensis Braun.


Trampova administracija je ranije donela strategiju za Siriju koja je imala tri važna cilja - pobediti Islamsku državu, smanjiti uticaj Irana i izboriti se za promene režima u Damasku povoljne po SAD, podseća Dojče vele.


"Novi razvoj će možda voditi ponovnom jačanju Islamske države", kaže Sing za DW i nastavlja: "Razvoj svakako jača poziciju Irana u Siriji. SAD će verovatno imati sve manje uticaja na politički dogovor. Dakle, poraženi smo u sve tri tačke".


U petak je u "Vašington postu" osvanuo članak vođe republikanskih senatora Miča Mekonela koji je povlačenje američkih trupa iz Sirije nazvao "teškom strateškom greškom". Time se, napisao je Mekonel, jačaju neprijatelji i slabe partneri SAD.


To su neobično oštre kritike na račun Trampa i to iz sopstvenih redova. Mekonel je tražio da američki vojnici ostanu u Siriji.


"Američki ratovi su beskrajni jedino ako Amerika odbija da pobedi".


Nejasno je šta će se desiti nakon što se u utorak okonča petodnevni prekid vatre. Erdoganov režim tu pauzu razume samo kao priliku da se kurdski "teroristi" sasvim povuku iz pojasa širokog 440 i dubokog 32 kilometra.


Na tom prostoru Ankara želi takozvanu bezbednosnu zonu u koju bi naselila milione sirijskih izbeglica koje su sada u Turskoj.


Kurdski političar Saleh Muslim je poručio da prekid vatre ne znači kapitulaciju.


"Spremni smo da se branimo. Nećemo prihvatiti okupaciju severne Sirije", rekao je on za lokalnu kurdsku televiziju.


U utorak se Erdogan sastaje sa ruskim predsednikom Putinom, a stručnjaci i tu prepoznaju Trampov poraz, ocenjujući da je ruska pozicija u Siriji sve jača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Лазарев Град

20.10.2019. 22:49

логика D/W пропагандне машине:страна војска се повукла,животи су сачувани-Трамп је потучен?!.......Јозеф Гебелс је био Немац,грешим?

Ролекс.

22.10.2019. 00:45

Nije Tramp potucen vec radi pravu stvar vrati vojnike kuci Iz tudne zemlje gde nisu pozvani.Bravo Tramp,demokrati ce idalje da laju.