DOSTA JE VIŠE: U Barseloni protestovali protivnici nezavisnosti Katalonije

Tanjug

20. 10. 2019. u 15:15

ДОСТА ЈЕ ВИШЕ: У Барселони протестовали противници независности Каталоније

Foto EPA

Na skupu je bilo oko 1.000 ljudi, procenili su španski mediji
Španska stranka centra Građani, nastala u Kataloniji kako bi se usprotivila nezavisnosti te pokrajne, održala je danas u Barseloni skup pod pod motom "Dosta je više", sa kojeg je pozvala na suživot i jedinstvo Španije.


Okupljeni na trgu ispred zgrade katalonske vlade istakli su zastave Španije, Evropske unije i službene zastave autonomne pokrajine Katalonije.


Okupljanje je održano nakon šestodnevnih nasilnih protesta u Barseloni i drugim katalonskim gradovima, gde zagovornici nezavisnosti traže oslobađanje zatvorenih lidera osuđenih zbog organizivonja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. i proglašenja Republike Katalonije.


"Dok bacaju cigle na policiju, dok ih vređaju i povređuju, viču ''ulice su naše''. Mi im bez vikanja, demokratski, odgovaramo ''ulice su zajedničke''", rekao je Albert Rivera, predsednik Građana, prenosi Hina.


Na skupu je bilo oko 1.000 ljudi, procenili su španski mediji.


PROČITAJTE I: PROTESTI UZDRMALI BARSELONU: Gradonačelnica poziva na smirenost


Stranka Građani nastala 2006. najveća je opozicija katalonskim strankama za nezavisnost.


Zagovornici nezavisnosti Katalonije najavili su nove proteste za večeras.


Foto EPA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

maniks

20.10.2019. 15:26

Ovih 1000 ljudi a pitanje dali je bilo i toliko nisu pola posto u odnosu na vise od 500000 ljudi. Demonstracije za nezavisnost treba podrzati u Nemackoj, Italiji ,Francuskoj, obavezno u Britaniji, zasto ne i u SAD / Kalifornija, Teksas. zasto da ne..

Budo

20.10.2019. 16:08

Tako su i u Sarajevu 91. gradjani rodoljubi zajedno odlucno i hrabro protestvovali protiv raspada Jugoslavije i rata dok po mirnim demonstrantima nisu počeli da pucaju ubice mira i suzivota. Ako su i doziveli ovo vreme, žive li pod senkom tragicnih posledica? One bi trebalo da su neuzbrisiva rana u dusama svakoga ko je preziveo pa ipak, iako nije kriv, sebe krivi jer te prve pucnje nije zaustavio najpre svojim delima protiv rata, onda demonstracijama a na kraju grudima. Mir odmah dok nije kasno!

Španski narode

20.10.2019. 17:50

Španac Solana je predvodio Nato devedesetih godina. I vaše avione, bombe..Mislite li da zaslužujete nešto bolje od onoga što ste nama uradili? Neka bude Božja volja.

Dalida

20.10.2019. 20:54

@Španski narode - Sto da se onda mesas u Bozju volju i tako padas u iskusenje da ogresis dusu svoju? Oprosti da bi Ti bilo oprosteno. Nisu te oni bombama zasipali vec njihovi vojnici a kriviti njih bilo bi isto kao kada drugi sve nas krive za genocid. Ne moze se biti kriv za ono sto neko drugi zgresi za svoga života. Pitanje je kako se od greha sacuvati?