Tusk dobio pismo Džonsona o odlaganju Bregzita

Tanjug

19. 10. 2019. u 22:54

Туск добио писмо Џонсона о одлагању Брегзита

Boris Džonson / Foto EPA

Boris Džonson je zvanično zatražio od EU da odloži Bregzit, ali je istovremeno poslao i pismo u kom ističe da se lično tome protivi. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk potvrdio da sada slede konsultacije

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk potvrdio je da je iz Londona stigao zahtev o odlaganju Bregzita, navodeći da sada slede konsultacije sa liderima EU.

"Zahtev za produženje je upravo stigao. Sada ću započeti konsultacije sa EU liderima o tome kako će se reagovati", napisao je Tusk na Tviteru.


PROČITAJTE JOŠ: KLjUČA U VELIKOJ BRITANIJI: Desetine hiljada ljudi na ulicama Londona, žele novi referendum, ismevaju političare (FOTO / VIDEO)


Boris Džonson je zvanično zatražio od EU da odloži Bregzit, ali je istovremeno poslao i pismo u kom ističe da se lično tome protivi.

Prema navodima "Sandej tajmsa", Džonson je EU poslao nepotpisano pismo tražeći odlaganje Bregzita.

Ukupno je, kako se navodi, poslao tri dokumenta - fotokopiju nacrta teksta zakona prema kojem je dužan da zatraži odlaganje, propratno pismo koje je napisao službenik navodeći da je Džonson bio primoran da pošalje pismo, kao i poruku Džonsona u kojoj ističe da ne želi bilo kakvo produženje roka, prenosi Rojters.

Britanski poslanici glasali su ranije danas za predlog kojim se povlači podrška sporazumu o Bregzitu Džonsona dok on ne bude formalno ratifikovan, a taj korak obavezao je britanskog premijera da zatraži od EU odlaganje Bregzita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Goran ali ne Bot

20.10.2019. 01:15

Onaj ko zna kako funkcioniše Engleska i Velika Britanija nije mnogo iznenađen ovim. Kraljica je dala zeleno svetlo za bregzit i bez sporazuma. Time je i definitivno okončana saga o izlasku. Pošto je nakon toga preko noći postignut sporazum koji nije po meri Engleza iz tvrde bregzit linije oni su eliminisao sporazum otkazivanje podrške. Engleska je donela odluku. Izlazi iz EU i to je to. A kad izadju moraće EU da se dogovara jer nema drugog izbora. I tada će položaj EU biti mnogo slabiji.

Мица Хаубица

20.10.2019. 15:00

Ове тактике одлагања имају само једну сврху. Слабљење оних који се залажу за интересе Британије. То више није борба за сопствена политичка уверења. Намера је поткопати сваки траг демократије за визију социјалистичке уједињене Европе под владавином елитистичких бирократа.