Barselona u ranama: Da li slede razgovori ili novo nasilje?

Vlada Stanković

19. 10. 2019. u 19:38

Барселона у ранама: Да ли следе разговори или ново насиље?

Noć između petka i subote u Barseloni bila krvava / Foto AP

U Španiji niko ne zna kako će se situacija u Kataloniji dalje razvijati. Bilans teških sukoba u petak: 183 osobe povređene a 83 uhapšene. Premijer Sančes: Posle presude na redu suživot

SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

Ulice u užem centru Barselone izgledale su u subotu kao bojno polje sa koga su se, posle žestoke borbe, povukli i pobednici i pobeđeni. Tragovi velikih nereda u petak, najžešćih do sada, bili su vidljivi na svakom koraku. Bitka je bila žestoka, potrajala je duže od šest sati, a privremeni bilans kazuje da su 183 osobe povređene, a 83 uhapšene.

Na jednoj strani su bili, uglavnom, mladi demonstranti, nezadovoljni osudom katalonskih separatističkih lidera na kazne zatvora od devet do 13 godina, na drugoj strani jake policijske snage. Zapaljeno je oko 800 kontejnerna i oštećeno oko 100 policijskih automobila. Na ulicama su viđene brojne barikade. Dan je bio poseban I po tome što su se u centar grada slili "marševi za slobodu" koje su, iz pet pravaca, organizovale katalonske separatističke organizacije. Ti marševi bili su odavno planirani za dan objavljivanja presude, a učesnici su, u proseku, prešli oko 100 kilometara uglavnom pešice. Ljudi su došli iz Taragone, Đirone, Ljeide... Policija je procenila da je u petak po podne na ulicama u centru Barselone bilo 525.000 ljudi.


PROČITAJTE JOŠ: PROTESTI UZDRMALI BARSELONU: Gradonačelnica poziva na smirenost

Najžešći sukobi dogodili su se oko 18 sati, policija je saopštila da je povređeno preko 200 agenata. Katalonski premijer Kim Tora i dalje izbegava da jasno osudi nasilje. Traži odgovornost za ono što se dogodilo i sastanak sa španskim premijerom Pedrom Sančesom, kome poručuje da je dijalog njegova obaveza. Sančes je, koristeći rimu i igru reči, rekao da "posle sentencije sledi konvivencija", odnosno da je posle presude na redu suživot. Istakao je da neće biti pomilovanja i založio se za to da osuđeni izdrže kazne.

Razbijeni izlozi i ostaci paljevine na svakom koraku

TORA ZA RAZGOVORE

Katalonski regionalni lider Kim Tora pozvao je na razgovore sa centralnom vladom u Madridu, posle pet dana nemira koje su pokrenule zatvorske kazne za katalonske separatističke lidere.

- Pozivamo vršioca dužnosti premijera Španije da sedne za pregovarački sto i razgovara sa nama - rekao je Tora reporterima, dodajući da prošlonedeljno nasilje ne odslikava "mirnu prirodu" pokreta za nezavisnost Katalonije.

- Nasilje nikada nije bilo niti će ikada biti naš put - ni u Barseloni, ni u Taragoni, Ljeidi ili Đironi - rekao je pobrojavši gradove u kojima je bilo sukoba demnostranata i policije, navodi Rojters.Foto EPA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije