Drama oko bregzita se nastavlja: Traže ratifikaciju Džonsonovog sporazuma

V. N.

19. 10. 2019. u 13:28

Драма око брегзита се наставља: Траже ратификацију Џонсоновог споразума

Poslanici britanskog parlamenta / Foto AP

Poslanici britanskog parlamenta nisu podržali sporazum premijera sa EU. U Donjem domu glasali da se premijerov "dogovor o izlasku" prvo ratifikuje. Džonson: Neću više pregovarati sa EU

DRAMA oko "bregzita", uslovima pod kojim Velika Britanija istupa iz članstva u EU se nastavlja. Britanski poslanici glasali su u subotu za predlog kojim se povlači podrška sporazumu o "bregzitu" premijera Borisa Džonsona dok on ne bude formalno ratifikovan.

Rojters je naveo da će Džonsona taj korak obavezati da zatraži od EU odlaganje "bregzita". Za amandman je glasalo 322 poslanika, dok je protiv bilo 306.

Odmah nakon toga premijer Boris Džonson izjavio je da neće pregovarati sa EU o odlaganju "bregzita".


PROČITAJTE JOŠ: Dogovor o "bregzitu", račun bez krčmara?


- Neću pregovarati sa EU o odlaganju niti me zakon na to primorava - rekao je Džonson, obraćajući se poslanicima nakon glasanja.

Rojters, međutim, navodi da ukoliko parlament ne odobri dogovor do kraja dana, zakon obavezuje Džonsona da traži od EU odlaganje "bregzita" za tri meseca.

Ipak, Džonson kaže da će prijateljima i kolegama u EU reći isto ono što je svima govorio poslednjih 88 dana, odnosno otkako je stupio na dužnost premijera.

- Da bi dalje odlaganje bilo loše za ovu zemlju, loše za Evropsku uniju i loše za demokratiju - poručio je Džonson. Rasprava u britanskom parlamentu u subotu je bila burna.

Ništa manje dramatično nije bilo ni na ulicama Londona na kojima se okupilo desetine hiljada protivnika izlaska iz EU. Demonstranti iz pokreta "Ljudi glasaju" Džejmsa Mekgregorija tražili su novi referendum o već donetoj odluci. Na početku rasprave, u subotu, Boris Džonson se prvi obratio poslanicima i pozvao ih je da ratifikuju sporazum koji je on dogovorio s ostalim liderima EU. Prema njegovim rečima, poslanici treba da se "ujedine kao demokrate da bi okončali iznurujući spor" koji potresa zemlju već više od tri godine.

- Sada je vreme da se Donji dom ujedini, jer verujem da se građani tome nadaju i to očekuju - izjavio je britanski premijer.

Ipak nešto kasnije usledio je dramski zaplet. Predsedavajući Donjeg doma parlamenta Džon Berkov stavio je na glasanje predlog bivšeg konzervativca Olivera Letvina, prema kome se Parlament treba uzdržati od glasanja dok ne dobije garanciju od Džonsona da neće sprovesti "bregzit" bez sporazuma sa EU.

U diskusiji lider opozicione britanske Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da građani moraju da daju poslednju reč o izlasku zemlje iz Evropske unije i da njegova stranka neće podržati sporazum premijera Borisa Džonsona s Briselom o "bregzitu".


PROČITAJTE JOŠ: Postignut dogovor o Bregzitu, funta odmah reagovala


- Današnje glasanje za sporazum neće biti kraj za "bregzit". Konačnu reč moraće da da narod - rekao je Korbin, prenosi Rojters.

NIJE LOŠ "DIL"

BRITANSKI ministar zadužen za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije Stiven Barkli izjavio je da se ne slaže sa ocenom guvernera Banke Engleske da je sporazum koji je premijer Boris Džonson postigao s Briselom o "bregzitu" za ekonomiju gori od onog koji je postigla njegova prethodnica Tereza Mej.

On je kazao da taj sporazum omogućava Velikoj Britaniji da odblokira postizanje sporazuma s drugim stranama širom sveta i rešava ključno pitanje odnosa britanske pokrajine Severne Irske i Republike Irske, članice EU.

Na pitanje zašto vlada nije objavila analizu posledica koji će postignuti sporazum imati, Barkli je rekao:

- Imali smo samo dva dana...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Марсовац

19.10.2019. 15:39

Погледајте му само шаке и палчеве , изврстан примерак инцестоида . Жалосни су они у њиховој финоћи .

OVO JE NAJBOLJI PRIMER KAKO JE TESKO IZACI IZ G***NA

19.10.2019. 19:12

PUNO LAKSE SE UVALIT U G**NA nego izvuci se. Zar je to ta demokratija kojoj Srbija tezi? Zar je to demokratija koja postiva volju biraca, koji su velikom vecinom izglasali bregzit?