Merkel: Podržavam ideju o reformi procedura pristupanja; Mekalister: Evropa pala na ispitu

Tanjug

18. 10. 2019. u 20:13

Меркел: Подржавам идеју о реформи процедура приступања; Мекалистер: Европа пала на испиту

Foto Tanjug / AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da podržava ideju Francuske da se proces pristupanja EU učini transparentnijm, ali i reverzibilnim

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da podržava ideju Francuske da se proces pristupanja EU učini transparentnijm, ali i reverzibilnim.

"Izražena je želja, pogotovo od strane Francuske, koju sam podržala, da procedure budu transprentnije, a da početak pregovora automatski ne znači i njihov uspešan završetak. Radiću na tome u narednom periodu", poručila je Merkel.

Angela Merkel je na kraju samita u Briselu izrazila žaljenje što nije bilo konsenzusa među liderima EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Nemačka smatra da je uz ispunjavanje određenih uslova moglo da dođe do otvaranja pregovora, ali nije bilo jedinstvenog stava o tome. Vratićemo se na ovo pitanje pre samita o Zapadnom Balkanu 2020. godine", poručila je Merkel.

Angela Merkel nakon samita lidera EU u Briselu kaže da nije tajna da su tokom rasprave o proširenju Francuska, Holandija i Danska imali rezervu prema daljim koracima Skoplja i Tirane.

Ona je ocenila da EU sada mora da blisko i snažno radi sa zemljama u regionu kako bi što je moguće više ublažila udarac ovakve odluke.

"Razočarenja će, svakako, biti", zaključila je Merkel.

MEKALISTER: EVROPA PALA NA ISPITU, NIJE ISPUNILA OBAVEZE

Predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister ocenio je, povodom neotvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, da je "danas loš dan za Evropu" koja je izgrađena na prevazilaženju unutrašnjih i spoljnjih podela.

"Evropska unija nije bila u stanju da pokaže liderstvo, hrabrost i stratešku viziju. Neuspeh u donošenju hrabrih odluka podriva stabilnost, predvidljivost i kredibilitet EU u ocima naših partnera i prijatelja", naveo je Mekalister u saopštenju.

On je istakao da je Evropa pala na ispitu mogućnosti EU da ispuni obaveze, kada su njeni partneri ispunili svoje.

"Ne uspevši da prepozna vizionarsko liderstvo i bolne, duboke reforme i da ispuni obećanja, EU rizikuje da odustane od svoje moći i šalje poruku da su drugi akteri slobodni da sprovode sopstvene agende u regionu", smatra Mekalister.

On je istakao da se sada, kada je Evropa izneverila svoje prijatelje i saveznike, zatvara prilika otvorena istorijskim Prespanskim sporazumom.

"Danas je manjina u Evropskom savetu odgovorna za to što Evropa postaje podeljena, umesto da napreduje ka jedinstvu i pomirenju na Zapadnom Balkanu. Te zemlje su takođe diskreditovale poziciju Evropskog parlamenta, koji podržava bezuslovno otvaranje pregovora", zaključio je Mekalister.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije