Eksplozije i pucnjava uprkos primirju i Siriji, Kurdistan neprihvatljiv za Damask

Tanjug

18. 10. 2019. u 14:16

Експлозије и пуцњава упркос примирју и Сирији, Курдистан неприхватљив за Дамаск

Foto: Tanjug/AP

Prema izveštaju Rojtersa, u gradu Sejlanpajnar odjekivale su eksplozije granata i čula se pucnjava iz automatskog oružja
Eksplozije granata i pucnjava danas su se čuli u oblasti grada Ras el Ajn, na severoistoku Sirije, dan nakon što je Turska postigla dogovor sa SAD da zaustavi ofanzivu na pet dana, kako bi snage koje predvode Kurdi mogle da se povuku, javlja Rojters.

Pročitajte još: Pens i Erdogan postigli sporazum, Tramp se zahvalio: Morali smo da pokažemo malo "grube ljubavi" (FOTO)

Prema izveštaju britanske agencije, u gradu Sejlanpajnar odjekivale su eksplozije granata i čula se pucnjava iz automatskog oružja.

U razgovoru turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u Ankar postignut je sporazum o primirju.

Pročitajte još: Tramp: Kurdi nisu anđeli, tamo ima mnogo peska za igranje

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon odluke predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori "tampon zona" radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbeglice mogle da se vrate iz Turske, ali i da se sirijski Kurdi, koje Turska smatra teroristima, potisnu od granice izmeju dve zemlje.

DAMASK: SPORAZUM O PREKIDU VATRE NEODREĐEN


Sprazum o prekidu vatre na severoistoku Sirije je neodređen, ocenila je viša savetnica sirijskog predsednika Bašara al Asada, Buraina Šaban.

Ona je u četvrtak istakla da Damask ne može da prihvati novi irački Kurdistan u Siriji.

Šaban je dodala da je Damask preduze "važne korake" sa Sirjskim demokratskim snagama, predvođenim Kurdima, ali da ima još pitanja koja ne mogu odjednom da budu rešena, prenosi Rojters.

ERDOGAN: NEMA SUKOBA NA SEVEROISTOKU SIRIJE

Na severoistoku Sirije nisu u toku nikakvi sukobi, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Ranije danas, Rojters je javio da su se čule eksplozije granata na sirijsko-turskoj granici uprkos tome što je dogovoren prekid vatre u trajanju od pet dana kako bi se "sigurna zona", koja je planirana, očistila od kurdskih snaga.

Erdogan je rekao da će se "sigurna zona" prostirati na dužini od 440 kilometara duž granice Turske i Sirije i da je sa Vašingtonom dogovoreno da ona zalazi u sirijsku teritoriju u dužini od 32 kilometara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

неимени

18.10.2019. 14:49

Сирија и Турска би требали заједно да реше тај проблем. Ниван је Асад ако верује да ће му шуровање са Курдима донети нешто добро. Дочим Турци буду ван игре Курди ће напасти Сиријсу Армију. Њих треба неутрализовти, а Турска је као Богом дана да то и направи. Сиријци треба само да се склоне Турцима док ови буду чистили Сирију од Курда, а кад оцене да је то и учињено онда да ступе као ослободиоци и тек онда да склопе споразум са Сиријцима који ови тада неће моћи одбити.