Krvave ulice Kulijakana zbog hapšenja El Čapovog sina (FOTO + VIDEO)

I. S.

18. 10. 2019. u 08:39

Meksički grad poprište sukoba bezbednosnih snaga i članova narko-kartela; Guzman junior vrlo brzo pušten da bi se sprečila eskalacija nasilja

Крваве улице Кулијакана због хапшења Ел Чаповог сина (ФОТО + ВИДЕО)

Zapaljena vozila na ulicama meksičkog grada EPA

GRAD Kulijakan u Meksiku bio je poprište krvavih sukoba nacionalnih snaga bezbednosti i pripadnika moćnog narko-kartela "Sinaloa", koji su izbili zbog hapšenja Ovidija Guzmana Lopeza, sina čuvenog narko-bosa Hoakina Guzmana, poznatog kao El Čapo.

Guzman junior je uhapšen tokom rutinskog pretresa njegove kuće. Kada se vest pročula, članovi "Sinaloe" su organizovali veliki napad, u nameri da što pre izbave Ovidija Guzmana iz zatvora. Grad je tada postao prava ratna zona.

Snimci sa meksičke televizije prikazuju naoružane muškarce koji pucaju na policiju, dok unaokolo leže mrtva tela, spaljena vozila, zapaljene barikade, gust dim...

Bitka za oslobađanje Ovidija Guzmana buknula je u blizini državnog tužilaštva, a borbe su se, potom, proširile na nekoliko drugih delova grada. Policija je potvrdila da su neki od službenika povređeni, ne precizirajući kakve su povrede u pitanju. Ministar obezbeđenja Alfonso Durazo rekao je da je patrola militarizovane policije Nacionalne garde bila pod jakom vatrom iz kuće u kojoj je bio Guzman, čime su bili prisiljeni da se povuku radi vlastite sigurnosti.

Vlasti su potom objavile da je Guzman pušten iz pritvora da bi se izbegla eskalacija nasilja. Kako je istakao predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, ovim potezom izbegnuto je krvoproliće i sačuvani su životi.

- Ne može se vatrom odgovoriti na vatru - istakao je Obador. On je takođe najavio da će okupiti bezbednosne službe, a naročito pripadnike Nacionalne garde, da bi se utvrdila dalja strategija obračuna sa narko-mafijom. Lopez Obrador je, podsećaju mediji, izabran za najvišu državnu funkciju upravo zbog njegove platforme o rušenju narko-kartela.

Mlađi Guzman preuzeo je očevu ulogu u kartelu, ali se o njemu ne zna mnogo. Prema informacijama koje su mediji objavili, Ovidije je u dvadesetim godinama, a i u SAD ga traže zbog krijumčarenja droge.

Jedan od najmoćnijih svetskih narko-bosova, El Čapo (62), osuđen je u Americi na doživotni zatvor, plus 30 godina dodatne zatvorske kazne.

Krv na asfaltu AP Photo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Idi im pomozi vape za takvima

18.10.2019. 12:38

@što više to bolje - Šteta što nećeš biti u mogućnosti da nam javiš koliko si poživeo.