Merkel: Velika Britanija i EU što pre da sklope sporazum o slobodnoj trgovini

Tanjug

17. 10. 2019. u 21:37

Меркел: Велика Британија и ЕУ што пре да склопе споразум о слободној трговини

Foto Tanjug / AP

Britanija i Evropska unija moraju da sklope sporazum o slobodnoj trgovini što je pre moguće nakon izlaska Britanije iz evropskog bloka

Britanija i Evropska unija moraju da sklope sporazum o slobodnoj trgovini što je pre moguće nakon izlaska Britanije iz evropskog bloka, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, nekoliko sati nakon što su dve strane postigle sporazum o Bregzitu.

Merkelova je rekla na konferenciji za novinare nakon što su lideri EU razgovarali o Bregzitu da je sporazum o izlasku Britanije iz evropskog bloka omogućio uređen Bregzit i prelazni period do kraja 2020. godine, tako da postoji vreme da se postigne sporazum o slobodnoj trgovini, preneo je Rojters.

"Postoji suštinska razlika u odnosu na situaciju kada je Tereza Mej bila premijerka. Tada nije bilo jasno kako će budući odnosi izgledati, da li će postojati carinska unija ili ne", rekla je Merkelova novinarima.

Sada je je sasvim jasno da će Velika Britanija biti treća zemlja i sa ovom trećom zemljom moramo rešiti sporazum o slobodnoj trgovini vrlo brzo, dodala je.

Merkelova je rekla i da se lideri EU nisu bavili pitanjem šta će se dogoditi ako britanski parlament odbaci sporazum.

"Sada je stvar imati poverenje u britanski parlament. To je stari, iskusni i mudri parlament ... To treba da bude slobodna odluka britanskog parlamenta", istakla je Merkelova.

DžONSON UVEREN DA ĆE POSLANICI PODRŽATI SPORAZUM O BREGZITU

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da je uveren da će britanski poslanici na vanrednom zasedanju parlamenta u subotu podržati sporazum o Bregzitu koji je dogovorio sa Evropskom unijom.

"Veoma sam uveren u to da kada moje kolege u parlamentu prouče ovaj sporazum, oni glasaće za njega u subotu", rekao je Džonson novinarima u Briselu, preneo je Rojters.

"Mislim da nema razloga za odlaganje. Trebalo bi da nastavimo i obavimo to do 31. oktobra", zaključio je Džonson.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije