RAT U SIRIJI: Poginula 72 civila, 18 dece, i 407 boraca

Tanjug

17. 10. 2019. u 21:45

РАТ У СИРИЈИ: Погинула 72 цивила, 18 деце, и 407 бораца

Foto Tanjug / AP

U turskoj ofanzivi na severoistoku Sirije do sada su stradala 72 civila, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava
U turskoj ofanzivi na severoistoku Sirije do sada su stradala 72 civila, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U saopštenju izdatom osmog dana od početka operacije, navodi se da su u borbama poginula 224 borca Sirijskih demokratskih snaga predvođenih Kurdima i 183 pobunjenika koje podržava Ankara, prenosi Rojters.

Kurdska administracija na severoistoku Sirije saopštila je ranije danas da je u tom regionu u turskoj ofanzivi poginulo najmanje 218 civila, među kojima 18 dece.

U saopštenju zdravstvenih zvaničnika kurdske administracije navedeno je da je ranjeno više od 650 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ -  NAPREDOVANjE SE NASTAVLjA: Ruske i Sirijske snage zauzele i Kobani posle Rake, nekadašnje prestonice Islamske države

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je juče da su sirijske vladine snage i ruske trupe ušle u pogranični grad Kobani.

Prethodno je saopšteno da su ruske snage prešle reku Eufrat na severu Sirije i stigle do područja izvan tog grada.

Ruske trupe su krenule na sever pošto su Sirijske demokratske snage, koje kontrolišu grad, sklopile sporazum sa sirijskom vladom o razmeštanju vojske predsednika Bašara al Asada na granici zbog turske vojne operacije.

Turska je 9. oktobra pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori "tampon zona" radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbeglice mogle da se vrate iz Turske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije