Pens i Erdogan postigli sporazum, Tramp se zahvalio: Morali smo da pokažemo malo grube ljubavi (FOTO)

Tanjug

17. 10. 2019. u 20:25

Пенс и Ердоган постигли споразум, Трамп се захвалио: Морали смо да покажемо мало грубе љубави (ФОТО)

Foto Tanjug / AP

Turska je pristala na petodnevno primirje na severoistoku Sirije, kako bi dozvolila kurdskim snagama da se povuku, nakon čega će operacija "izvor mira" u potpunosti biti obustavljena
Turska je pristala na petodnevno primirje na severoistoku Sirije, kako bi dozvolila kurdskim snagama da se povuku, nakon čega će operacija "izvor mira" u potpunosti biti obustavljena, saopštio je danas potpredsednik SAD Majk Pens nakon četvorosatnog razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Američki predsednik Donald Tramp zahvalio je na Tviteru turskom kolegi, ističući da iz Ankare stiže sjajna vest i da će biti spaseni milioni života.

Pens je izjavio da je povlačenje kurdskih Narodnih zaštitnih snaga već u toku i da SAD rade na tome da se one pomere izvan područja od 32 kilometra od granice sa Turskom.

PROČITAJTE JOŠ - Pens i Pompeo obuzdavaju Erdogana: Trampovo pismo završilo u đubretu, ofanziva se ne zaustavlja

On je izrazio očekivanje da će SAD zadržati jake veze sa Kurdima u Siriji.

Pens je rekao i da su SAD uvek podržavale "zonu bezbednosti" na severu Sirije, koja je bila proklamovani cilj turske ofanzive.

Dodao je da je predsednik Tramp pristao da nakon primene sporazuma ukine ekonomske sankcije koje je uveo posle početka ofanzive i da ne uvodi nove.

"Razgovarao sam sa Trampom koji je veoma zahvalan zbog postizanja sporazuma o prekidu vatre", rekao je Pens.

Američki potpredsednik je najavio da će SAD raditi zajedno sa Turskom na primeni sporazuma i odao da SAD neće imati svoje trupe u regionu.

TRAMP: BIĆE SPAŠENI MILONI ŽIVOTA, PONOSAN SAM NA SVE

Američki predsednik Donald Tramp zahvalio je danas na Tviteru turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu na postizanju sporazuma o prekidu vatre na severoistoku Sirije, ističući da iz Ankare stiže sjajna vest i da će biti spaseni milioni života.

"Morali smo da pokažemo malo "grube ljubavi" da bi do sporazuma došlo. Ovo je sjan"jo za sve. Na sve sam ponosan", napisao je Tramp.

On je istakao da je ovo sjajan dan za civilizaciju i dodao da je ponosan na cele SAD jer su bile uz njega na "neophodnom, ali pomalo nekonvencionalnom putu".

Dodao je da sporazum nikako ne bi mogao da bude postignut pre tri dana.

"Ljudi su mnogo godina pokušavali da postignu ovaj sporazum. Milioni života će biti spašeni. Čestitam svima", napisao je Tramp u seriji tvitova.

Tramp je tako reagovao na vest iz Ankare da je turski predsednik redžep Tajip Erdogan, posle više od četiri sata razgovora sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom, pristao na petodnevno primirje na severoistoku Sirije, kako bi dozvolio kurdskim snagama da se povuku, nakon čega će operacija "izvor mira" u potpunosti biti obustavljena.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon Trampove odluke o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori "tampon zona" radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbeglice mogle da se vrate iz Turske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Гојко

17.10.2019. 21:24

Kurdi trebaju da povuku teško naoružanje 20 km od granice sa Turskom.Za to vreme sirijska vojska će nastaviti da se razmešta,pogotovo pošto su američki vojnici vrčeras napustili bazu u Šadadiju,južno od Hasake i otišli,konačno,u Irak.

Miki

17.10.2019. 22:36

Sudeci po ovoj fotografiji izgleda da se Erdogani malko , ali samo malko "uneredio" ...Ipak mu se ne ide u Den Haaag.

Goran

18.10.2019. 09:44

Šta je USA obećala Kurdima državu na tlu Sirije ili turske. Svejedno ni jedno ni drugo ne mogu da ostvare baš zato što na državu polažu visevekovno pravo. Da su Kurdi pametni za ovih 7 dana koliko traje agresija pola Ankare i Istambula je trebalo da gori ali Kurdi su glupi da nisu nebi bili sa usa...