OD STALNOG DOPISNIKA MOSKVA

GASPROM će ubuduće koristiti kompresorske stanice domaće proizvodnje kako bi se izbegla mogućnost da stranci u određenom trenutku "sa daljine" isključe tehniku i nanesu štetu.

Pravu buru u medijima izazvala je nedavna izjava načelnika 335 odela Gasproma Pavela Krilova, na savetovanju u Tatarstanu, koji je kazao da je 2012. godine austrijska kompanija LMF tako isključuila dve mobilne kompresorske stanice koje su bile predviđene za remont gasovoda. Tada su te stanice prolazile probna ispitivanja.

U vreme incidenta sa Austrijancima nije bilo sankcija prema Rusiji pa je očigledno da su bile nesuglasice oko finansijskih pitanja između investitora i proizvođača opreme. Vodeći analitičar Fonda nacionalne energetske bezbednosti Igor Juškov kaže da slučaj sa austrijskim LMF nema nikakve veze sa sankcijama već se radi o neraščićenim finansijskim pitanjima.

Pročitajte još - „Gasprom“: „Turski tok“ će proraditi do kraja godine

Ipak, spomenuti slučaj je ovih dana dobio veliki publicitet u ruskim medijima kao dokaz da se i ubuduće može dogoditi slično i da strane kompanije mogu ugraditi u svoju tehniku čipove pomoću kojih mogu, kad god požele, da isključe tehniku. Protivnici uvozne tehnike dobili su jak argument, a zamenik predsednika Gasproma Vitalij Markelov je izjavio da strana tehnika može biti nesigurna jer može da se isključi "preko satelita".

Ministar industrije i trgovine Denis Manturov objasnio je da u Rusiji postoje kompanije sposobne da proizvode moderne kompresore za naftne i gasne komanije. Kao primer je naveo fabrike u Čeljabinsku, Krasnodaru i Uralski kompresorski zavod.

Eksperti kažu da su mnogi procesi u energetsko kompleksu automatizovani kako bi se moglo upravljati iz jednog dispečerskog punkta. Po tom istom kanalu se uređaji mogu zaustaviti. Glavni urednik časopisa "Nacionalna odbrana" Igor Korotčenko ističe da je problem znatno ozbiljniji jer se tako mogu u budućnosti voditi "distancioni ratovi". U zapadnoj tehnici će se ugrađivati delovi pomoću kojih će moći da ih isključe kad to budu hteli.

UPOZORENjE

SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je još pre četiri godine, u leto 2015.godine, upozorio da u informativnim sistemima u organima vlasti, mogu da postoje programi koji mogu da koriste strani tehnički obaveštajci.