NA PUTINOVU KOMANDU: Evo kako izgleda lansiranje balističke rakete (VIDEO)

Novosti Online

17. 10. 2019. u 16:50

НА ПУТИНОВУ КОМАНДУ: Ево како изгледа лансирање балистичке ракете (ВИДЕО)

Ilustracija Foto Tanjug / AP

Tokom manevara održana je vežba kopnenih, morskih i vazduhoplovnih snaga i sredstava strateškog odvraćanja

U OKVIRU strateških vojnih vežbi „Grom-2019“ lansirane su balističke i krstareće rakete pod rukovodstvom ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je saopšteno, tokom manevara održana je vežba kopnenih, morskih i vazduhoplovnih snaga i sredstava strateškog odvraćanja, a lansiranje raketa je kontrolisano iz Nacionalnog centra za upravljanje odbranom.

Pročitajte još: Putin započeo probu atomskog rata: U manevrima 12.000 vojnika, 213 raketnih rampi i oružje za koje NE POSTOJI ODBRANA

Podmornice Severne i Pacifičke flote su iz akvatorije Barencovog i Ohotskog mora lansirale balističke rakete na poligone „Kura“, na Kamčatki, i „Čiža“, u Arhangelskoj oblasti.

Istovremeno, brodovi Severne flote i Kaspijske flotile lansirali su visoko precizne krstareće rakete „Kalibar“ sa Barencovog i Kaspijskog mora, gađajući mete na obali.

Jedinice raketnog kompleksa „Jars“ lansirale su interkontinentalne balističke rakete sa državnog kosmodroma za testiranje „Pleseck“ na poligon „Kura“ na Kamčatki, dok su jedinice mobilnog raketnog sistema „Iskander“ lansirale krstareće rakete na poligone Južnog i Istočnog vojnog okruga, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U vojnim vežbama učestvovali su i avioni dugog dometa Tu-95MS, koji su izveli praktična lansiranja krstarećih raketa na kopnene ciljeve na poligonima „Pemboi“ u Komi i „Kura“ na Kamčatki. Televizija „Zvezda" objavila je video-snimak poletanja strateških bombardera Tu-95MS.Iz Ministarstva su istakli da su svi zadaci obavljeni, kao i da su sve rakete potvrdile svoje karakteristike.

U Rusiji se danas završavaju sveobuhvatne vojne vežbe strateških nuklearnih snaga „Grom-2019“. Prema najavama Ministarstva odbrane Rusije, u pitanju su isključivo vežbe odbrambenog karaktera i one nisu uperene ni protiv koga.

Ministarstvo navodi da u vežbama učestvuje oko 12.000 vojnika, 213 raketnih lansera, 105 aviona, od čega pet strateških nosača raketa, 15 ratnih brodova, pet podmornica i 310 jedinica vojne i specijalne tehnike.

(sputniknews.com
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije