Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bacio je u đubre pismo američkog predsednika Donalda Trampa, u kojem mu je poručio "da ne ispadne budala", prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).Tramp je napisao pismo na dan ofanzive u Siriji 9. oktobra, kada je turska pokrenula ofanzivu u Siriji, a agencija AFP je dobila potvrdu da je autentično.

Izvor u turskom predsedništvu rekao je da "predsednik Erdogan primio pismo, da ga u potpunosti odbacuje i da ga je bacio u kantu za đubre", piše BBC.

Tramp je Erdogana u ne sasvim diplomatskom tonu savetovao da "ne ispadne budala".

"Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništavanje turske ekonomije - šta bih i uradio (ako bude bilo potrebno)", dodao je američki predsednik.

DOPUTOVALI PENS I POMPEO


Američki potpredsedik i državni sekretar, Majk Pens i Majk Pompeo, doputovali su danas u Tursku sa misijom da ubede Ankaru da obustavi ofanzivu protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije.

Pročitajte još: Tramp: Kurdi nisu anđeli, tamo ima mnogo peska za igranje

Pens i Pompeo će se u Ankari sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Oni će, kako prenosi AP, upozoriti Erdogana da će Vašington pojačati ekonomske sankcije ukoliko se nastavi ofanziva protiv kurdskih boraca.Erdogan je ranije poručio da će pristati na prekid vatre samo u slučaju ako kurdske snage napuste ključne pozicije u Siriji.

Pročitajte još: Erdogan ide u Moskvu, neće da razgovara sa Pompeom

Američki zvaničnici priznaju da su male šanse da dođe do neodložnog obustavljanja ofanzive.

Tramp je kritikovan da je napustio kurdske borce koji su bili glavni partneri Vašingtona u borbi protiv Islamske države jer je naložio povlačenje američkih snaga sa granice kada je Turska pokrenula ofanzivu 9. oktobra, napominje Rojters.

Američki predsednik je, međutim, branio svoju odluku, nazivajući je "strateški brilijantnom".

Tramp je rekao da se nada da će Pens imati uspešan sastank u Ankari.