Izrečene prve novčane kazne za širenja lažnih vesti

Tanjug

15. 10. 2019. u 21:30

Изречене прве новчане казне за ширења лажних вести

Foto Depositphotos

Ruska Izdavačka kuća "Trenutak istine" i njen glavni urednik novčano su kažnjeni zbog zloupotrebe medijske slobode, što je prvi put da je sud u Rusiji izrekao kaznu na osnovu zakona o lažnim vestima
Ruska Izdavačka kuća "Trenutak istine" i njen glavni urednik novčano su kažnjeni zbog zloupotrebe medijske slobode, što je prvi put da je sud u Rusiji izrekao kaznu na osnovu zakona o lažnim vestima.

Kako je javila agencija RIA Novosti, presudu je doneo prekršajni sud u moskovskom Horoševskom okrugu.

Portparolka suda Marija Makarčuk izjavila je da je kazna za Izdavacku kuću 200.000 rublji (oko 2.800 evra), a za glavnog urednika 60.000 rublji (oko 850 evra), prenosi ruski kanal 360TV.

PROČITAJTE JOŠ - Rusija:Novi zakoni protiv nepoštovanja države i lažnih vesti

Suđenje je pokrenuo Roskomnadzor, a razlog za pokretanje postupka bili su video snimci objavljeni na Jutjubu i hiperlinkovi do tih zapisa objavljeni na veb sajtu izdavačke kuće.

Kancelarija Generalnog tužioca uputila je zahtev za ograničavanje pristupa lokacijama na kojima su objavljeni materijali.

Optuženi su pozvani na sudsko ročište, ali se nisu pojavili, a imaju pravo da se žale na odluku suda u narednih 10 dana.

Član zakona koji predviđa odgovornost za objavljivanje neproverenih ili lažnih vesti u Zakonu o upravnim prekrsajima Rusije usvojen je u martu ove godine.

Zakonom se kažnjava širenje lažnih informacija koje iskrivljuju činjenice i prete društvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije