Prvi Orbanov izborni poraz: Mađarska opozicija uzela Budimpeštu

I. STANOJEVIĆ

15. 10. 2019. u 06:15

Први Орбанов изборни пораз: Мађарска опозиција узела Будимпешту

Gergelji Karačonji Foto AP

Novi gradonačelnik Gergelji Karačonji

PREOKRET u vlasti na lokalu u Mađarskoj! Opozicija je "uzela" prestonicu, a osim Budimpešte osvojila je i četiri od pet najvećih gradova, dok je partiji Fides premijera Viktora Orbana ostalo najviše okruga u ruralnim sredinama.

Ovo je prvi Orbanov izborni poraz, otkako je došao na vlast, 2010. Izlaznost na izborima u nedelju bila je oko 50 odsto, što je jedan od najvećih odaziva na lokalu od obnove demokratije u Mađarskoj, 1990.

Na lokalnim izborima 2014. situacija je bila upravo obrnuta. Orbanova stranka Fides osvojila je četiri od pet najvećih gradova, a opozicija samo jedan.

PROČITAJTE JOŠ - IZBORI U MAĐARSKOJ: Orbanov Fides ubedljivo vodi

Analitičari nedeljni uspeh opozicije objašnjavaju time da je na glasanje izašla ujedinjena, za razliku od prethodnih lokalnih, ali i prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Tako je i novi gradonačelnik Budimpešte Gergelji Karačonji (44), kandidat kog su podržale sve opozicione stranke izuzev ultradesničarskog Jobika.

Orbanov poraz u prestonici nije simboličan. U Budimpešti ne samo da živi gotovo petina stanovništva Mađarske, koje broji oko deset miliona ljudi, već glavni grad donosi više od trećine ekonomskog učinka zemlje.

Uprkos razočaravajućim rezultatima, analitičari očekuju da će Orban, koji je vodio Fides do ubedljivih pobeda na svim parlamentarnim izborima od 2010. godine, "nastaviti tvrdim stilom koji uključuje antimigrantsku politiku, sve veću dominaciju nad medijima i koncentraciju vlasti oko svog kabineta".


KAO ISTANBUL

- OVO je prvi korak ka promeni Mađarske. Budimpeštu ćemo vratiti u Evropu - napisao je Gergelji Karačonji na "Fejsbuku" poredeći trku za gradonačelnika Budimpešte sa martovskom u Istanbulu, u kojoj je opozicioni kandidat porazio "trkača", turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. - Istanbul je glasao protiv agresivne neliberalne sile koja je po mnogo čemu slična Orbanovom režimu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije