TAJFUN HARA JAPANOM: 53 mrtvih, evakuisano 38.000 ljudi, izlilo se 20 reka (FOTO + VIDEO)

Tanjug

14. 10. 2019. u 08:44

ТАЈФУН ХАРА ЈАПАНОМ: 53 мртвих, евакуисано 38.000 људи, излило се 20 река (ФОТО + ВИДЕО)

Foto Tanjug-AP

U naletu tajfuna Hagibi u Japanu je, prema poslednjim informacijama, poginulo najmanje 48 osoba, a spasilačke ekipe nastavljaju potragu za 17 nestalih
U naletu tajfuna Hagibi u Japanu su, prema poslednjim informacijama, poginule najmanje 53 osobe, a spasilačke ekipe nastavljaju potragu za 16 nestalih, preneo je Kjodo.

Tajfun je prouzrokovao značajnu štetu u centralnim i severnim delovima Japana, a hiljade kuća je poplavljeno ili oštećeno.

PROČITAJTE JOŠ: “HAGIBIS” RAZORIO JAPAN: U naletu tajfuna 35 mrtvih, 17 nestalih; Bujica probila nasip, talas od pet metara ugrožava 360 ljudi

Japanski premijer Šinzo Abe je najavio da će vlada formirati specijalni tim koji će uključiti zvaničnike iz različitih ministarstava koji će se baviti rešavanjem posledica tajfuna, što podrazumeva i pružanje pomoći ljudima koji su izmešteni.

"Naš odgovor mora biti brz i primeren", rekao je Abe, ističući da se mnogi vode kao nestali, a šteta velika, preneo je AP.

U udarima tajfuna povređeno je najmanje 100 osoba, a oko 38.000 ljudi je evakuisano iz svojih domova, naveo je Kjodo.

Hagibi je doneo rekordne količine kiše, zbog čega se za samo 48 sati izlilo čak 20 reka.

Spasilačke ekipe pretražuju područje oko nabujalih reka i klizišta u potrazi za nestalima, vlasti upozoravaju da su moguće nove padavine, prenosi AP.


Tajfun Hagibi izazvao je velike nalete kiše i jake vetrove tokom vikenda, kada je poplavljeno i oštećeno više hiljada domaćinstava, a veliki deo glavnog ostrava ostavio bez struje.


Saopšteno je da je oko 60.000 domova još bez struje u Tokiju i obližnjim prefekturama, a železnica je saopštila je da je železnički saobraćaj ograničen na gradove Nagano i Tokio.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije