Kanadski premijer Džastin Trudo nosio je pancir na predizbornom mitingu, nakon što je njegov izborni štab primio bezbednosnu pretnju, prenosi Rojters.

Na fotografijama te agencije sa skupa u gradu Misisoga, u provinciji Ontario, vidi se da Trudo ispod košulje nosi zaštitni prsluk.

Premijera su na bini okružili policajci sa rancima, prvi put od početka šestonedeljne predizborne kampanje za parlamentarne izbore 21. oktobra.

CBC je citirao neimenovani izvor iz Trudoove Liberalne partije koji je rekao da je premijer obukao pancir nakon što je primljena pretnja.

PROČITAJTE JOŠ - Kanadski premijer se izvinio zbog odbijanja njegove zemlje da primi brod sa Jevrejima 1939. godine (VIDEO)

Trudo, koji je zakasnio na skup 90 minuta, održao je govor bez incidenata.

Njegova supruga Sofi trebalo je da ga najavi, ali se to nije dogodilo.

Trudo je na kraju skupa kao i obično ušao među okupljene kako bi se rukovao i slikao sa njima, ali je ovog puta bio okružen pripadnicima obezbeđenja.

AP foto

Takve scene su nezabeležene u skorijoj istoriji Kanade, koja je uglavnom mirna, navodi Rojters.

Za razliku od SAD, gde su od 1865. godine ubijena četiri predsednika, u istoriji Kanade skoro da nema ozbiljnog poličkog nasilja.

Izuzetak je događaj iz 1970. godine, kada je radikalna grupa koja je tražila nezavisnost Kvebeka otela i kasnije ubila zamenika premijera te kanadske provincije.