Bivša ambasadorka SAD đonom na Trampa

V. N.

13. 10. 2019. u 08:50

Бивша амбасадорка САД ђоном на Трампа

Mari Jovanovič Foto US. Gov.

Mari Jovanovič, smenjeni činovnik Stejt departmenta, misli da je žrtva američkog predsednika

MARI Jovanovič, bivša američka ambasadorka u Ukrajini, svedočila je iza zatvorenih vrata u Kongresu, u okviru istrage u proceduri opoziva američkog predsednika, rekavši da je Tramp izvršio pritisak na Stejt department da je povuče sa položaja.

Ona je izjavila da je odluka njenih nadređenih bila zasnovana na "neosnovanim i lažnim tvrdnjama ljudi sa očigledno sumnjivim motivima."

Jovanovičeva je rekla da "nije mogla da veruje da je smenjena" uprkos uveravanju Stejt departmenta da nije uradila ništa loše, prenosi Glas Amerike.

PROČITAJTE JOŠ - Hejli otišla ali ostala uz Trampa


Prema transkriptu razgovora američkog predsednika sa ukrajinskim liderom Vladirimom Zelenskim, Tramp je ukrajinskom predsedniku rekao da je Mari Jovanovič "osoba koje se treba kloniti", pre nego što ju je povukao sa položaja u Kijevu, zbog navoda da pokušava da podrije njegovu politiku.

Jovanovičeva je svedočila uprkos odbijanju Bele kuće i Stejt departmenta da učestvuju u istrazi.

Dala je iskaz pred tri odbora Predstavničkog doma, koji ispituju da li je predsednik počinio prestupe koji sa sobom povlače opoziv, kada je pozvao stranu zemlju da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

SVEDOČI JOŠ JEDAN ISTRAGA se, ipak, nastavlja. Nakon što je Stejt department pokušao da blokira svedočenje američkog ambasadora u EU Gordona Sondlenda, Sondlendovi advokati saopštili su da će ambasador, koji je dobio obavezujući poziv od Kongresa nakon što se nije pojavio pred njim u utorak, ipak svedočiti u Predstavničkom domu sledeće nedelje.

Jovanovičeva, karijerni diplomata, smenjena je u maju nakon što ju je Trampov advokat Đulijani optužio da "potkopava predsednika".

Za to vreme, dvojica Đulijanijevih saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, uhapšeni su u subotu na aerodromu u Vašingtonu, dok su pokušavali da se ukrcaju na međunarodni let sa kartom u jednom smeru. Optuženi su za preusmeravanje nelegalnih političkih donacija iz Rusije komitetu koji je podržavao kampanju predsednika Trampa i drugih političara.

"Optuženi su prekršili zakon da bi stekli politički uticaj a izbegli su da otktriju ko zapravo šalje donacije i odakle potiče novac", izjavio je federalni tužilac Džefri Berman.

U međuvremenu, advokati uzbunjivača čija je žalba o razgovoru Trampa i Zelenskog pokrenula istragu o opozivu, obavestili su Kongres da će u ovom trenutku njihov klijent odgovarati na pitanja u pisanoj formi, umesto da se pojavi lično pred nekim od odbora, kako bi se zaštitila njegova bezbednost.

Predsednik Tramp kritikovao je istragu na svom političkom mitingu u Mineapolisu, prenosi Glas Amerike.

"Znali su da ne mogu da pobede na izborima 2020, pa se bave ludačkim lovom na veštice kroz opoziv."Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)