EU pokrenula postupak protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske zbog sporazuma o jačanju policijske saradnje s Balkanom

NovostiOnline

11. 10. 2019. u 12:28

ЕУ покренула поступак против Аустрије, Бугарске, Румуније и Мађарске због споразума о јачању полицијске сарадње с Балканом

Ilustracija / Foto N. Skenderija

Evropska komisija je protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske pokrenula postupak zbog kršenja sporazuma
Evropska komisija je protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske pokrenula postupak zbog kršenja sporazuma.

Postupak je pokrenut zato što su navedene zemlje sklopile sporazum sa pet zemalja Jugoistočne Evrope o automatskoj razmeni DNK podataka, otisaka prstiju i registara automobila.

Kako prenose austrijski mediji, radi se o sporazumu koji je inicirala Austrija sa namerom jačanja policijske saradnje sa Zapadnim Balkanom u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Evropska komisija je postupak koji je pokrenula obrazložila time da samo EU ima nadležnost nad razmenom takvih podataka.

Zbog toga se sporazum sklopljen sa zemljama Zapadnog Balkana smatra kršenjem ekskluzivnih nadležnosti EU.

Sporazum između četiri države EU sa Albanijom, Makedonijom, Moldavijom, Crnom Gorom i Srbijom potpisan je septembra prošle godine, kada je Austrija predsedavala EU, u okviru konferencije ministara unutrašnjih poslova EU i država Jugoistočne Evrope u Beču.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl ocenio je sporazum kao „ogroman korak napred u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, ekstremizma i trgovine ljudima“.


sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bager

11.10.2019. 12:43

Eto sta je EU,,samo " gospodari " imau pravo da odlucuju a svi konjusari da slusaju i izvrsavaju

Боби

11.10.2019. 13:40

Четвртом рајху не треба Балкан, осим фашистичко-усташ