BAJKA ILI REALNOST: Ruska jedinica „29155“ sa bazom iza betonskih zidova ruši vlade po svetu

NovostiOnline

10. 10. 2019. u 14:01

БАЈКА ИЛИ РЕАЛНОСТ: Руска јединица „29155“ са базом иза бетонских зидова руши владе по свету

Foto: printskrin YouTube

Američki mediji tvrde da su zapadne obaveštajne službe otkrile rusku tajnu specijalnu jedinicu za destabilizaciju situacije u Evropi
Američki mediji tvrde da su zapadne obaveštajne službe otkrile rusku tajnu specijalnu jedinicu za destabilizaciju situacije u Evropi.

Destabilizacija u Moldaviji, trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, trovanje Skripaljevih u Velikoj Britaniji — sve su to karike u jednom lancu, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na podatke zapadnih obaveštajnih službi.

„Iako su operacije imale otiske ruskih obaveštajnih službi, vlasti su ih u početku videle kao izolovane, nepovezane napade“, navodi američki list, dodajući da su zapadne specijalne službe na kraju zaključile da su sve te operacije, i potencijalno mnoge druge, povezane jedna sa drugom i da su deo „koordinisane kampanje za destabilizaciju Evrope“, koju više od 10 godina vode elitne specijalne jedinice Glavne obaveštajne uprave (GRU) Rusije.

Prema pisanju lista, ta vojna jedinica — obučena za izvođenje državnih prevrata, sabotažu i atentate — deluje najmanje deceniju, mada su zapadne obaveštajne agencije to otkrile tek sada.

Obaveštajni zvaničnici u četiri zapadne zemlje kažu da je nejasno koliko često se jedinica mobiliše i upozoravaju da je nemoguće znati kada i gde će njeni operativci napasti.

PONOVO FANTAZIRAJU „HIBRIDNI RAT“

Prema navodima „Njujork tajmsa“, cilj jedinice 29155, o kojoj ranije nije izveštavano, pokazuje u kojoj meri se ruski predsednik Vladimir Putin aktivno bori protiv Zapada svojim brendom takozvanim hibridnim ratovanjem, koji je mešavina propagande, hakerskih napada, dezinformacija i otvorene vojne konfrontacije.

„Zaboravili smo kako nemilosrdni mogu da budu Rusi po svojoj prirodi“, prenosi list reči Petera Zvaka, penzionisanog obaveštajca i bivšeg vojnog atašea u Ambasadi SAD u Moskvi.

Američki list takođe navodi da je jedinica 29155 bazirana iza betonskih zidova u sedištu 161. Centra za specijalnu obuku u istočnom delu Moskve. Među članovima su veterani ratova u Avganistanu, Čečeniji i Ukrajini. Njihove aktivnosti se sprovode u najvećoj tajnosti tako da i ostali agenti GRU o njima ništa ne znaju. Među saradnicima jedinice 29155 navodno su i dvojica Rusa koje London optužuje za trovanje Skripaljevih.

MITOLOŠKO „CARSTVO ZLA“

Generalni direktor Instituta za regionalne probleme Dmitrij Žuravljov ocenjuje da su ti navodi neosnovani i podseća da se SAD odavno služe metodama zastrašivanja.

„Dolazi se do zaključka polazeći od aksioma da je Rusija ’kriva za sve‘. Mitsko razmišljanje uključuje samo dve stvari: dobro i zlo. Oni su kao ’carstvo dobra‘, a mi smo ’carstvo zla‘, koje ih potkopava… Konkretna zastrašivanja će se nastaviti: biće održani izbori u SAD i ispostaviće se da se Rusija ponovo u njih mešala. Zastrašivaće svim i svačim. Kao što istorija pokazuje, ovo nije prvi Hladni rat Zapada, oni sami prvi veruju u ove zastrašujuće priče, a zatim potpuno gube osećaj za realnost, što je šteta“, smatra Žuraljov.

SMEŠNA KAMPANjA I PROTIV TRAMPA

Pukovnik spoljne obaveštajne službe, istoričar i pisac Mihail Ljubimov navodi da je ovo još jedna kampanja usmerena protiv Rusije, ali i protiv američkog predsednika Donalda Trampa.

„I ne piše to žuta štampa, već jedan od vodećih američkih listova. Oni su povezani sa demokratama i oni vode kampanju protiv Trampa. A sledeći članak će se odnositi na odeljenje GRU koje destabilizuje Ameriku. To je kao anegdota vezana za izbore. Čak i da možemo da utičemo na izbore, to definitivno nije na način kako oni to opisuju. Ovo je igra protiv Trampa, protiv njegovih ne baš ubedljivih pokušaja saradnje sa Rusijom. Iza ovoga stoje demokrate i ne treba tim pričama pridavati previše značaja. Nad ovim se možemo samo smejati“, kaže pukovnik.

NEMOGUĆE JE DESTABILIZOVATI EVROPU

Ljubimov ističe da su pisanja „Njujork tajmsa“ o tajnoj ruskoj jedinici namenjenoj za destabilizaciju Evrope u najmanju ruku „smešna“.

„Čak je i Tramp kritikovao ’Njujork tajms‘. Napisati takvu glupost je smešno. Prema njihovim navodima, sam zadatak je destabilizacija Evrope. Ja sam 25 godina radio u specijalnim službama i nikada nisam čuo za takvo idiotsko postavljanje zadatka. Destabilizacija Evrope! Kao da je to neki jedinstven prostor! To je apsolutno nerealno. Svaka zemlja ima svoje osobenosti i karakteristike, a mi nemamo nijednu jedinicu koja se bavi Evropom. To bi bilo kao da istovremeno radite Severnu i Južnu Ameriku, a to je nemoguće“, objasnio je Ljubimov.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Рашо

10.10.2019. 16:07

Каква будалаштина! Мада, колико им је народ паметан, већина ће да поверује. Камо лепе среће да је Русија тако моћна. Занимњиви али опасни су расистички ставови њихових људи у администрацији. То су заиста опасни болесници!

Гојко

10.10.2019. 16:09

Posebno je bio opasan pokušaj državnog udara u CG...Zelenski se zahvalio SAD jer su poslali vojnu pomoć Ukrajini od 1,5 milijardi dolara od 2014.g.Rakete Dževelin su najveća pomoć koju su poslali...

dobrovoljac

10.10.2019. 16:39

falsifikovanje izvestaja o oruzju za masovno unistenje da bi okupirali Irak , ubijanje Gadafija da bi stotine miliona dolara libijskih para nestalo u americkom bankarskom sistemu, preoblacenje terorista OVK u Racku da bi dobili povod za bombardovanje Srbije , kontrolisanje ISILa da razbije Siriju pa cak i da je ovo sve istina za ruse cak i 50 puta gore opet bi bili male mace u usporedbi sa CIA i M16 .

bager

10.10.2019. 18:09

Cim se uvede Nobelova nagrada za lazi i prevare ,,Prvu dati Bleru a drugu USA lazovima,,trecu Kusneru za scenario ( dobrovoljnog ) bezanja siptara sa Kosova uz kukanje da ih srbi proteruu

Muki

10.10.2019. 19:39

Bolesnih li ljudi, na cemu li su samo mi nije jasno.Pa da je tako do sada bi ceo nato otisao u P.M.

Мица Хаубица

10.10.2019. 20:13

изгледа да нема више ни квалитетне дроге

Raca Milosavljevic

14.10.2019. 08:00

... koliko puta vec gledamo isti film u reziji Holivudske produkcije ... ova prica iz Njujork tajmsa je samo logisticka priprema za nesto drugo sto verovatno dolazi ...