KOPNENA OFANZIVA NA SIRIJU: Turska vojska očistila dva sela, ubijeno 109 terorista; Kurdi uništili 4 tenka i ubili 19 vojnika

Tanjug

10. 10. 2019. u 08:07

КОПНЕНА ОФАНЗИВА НА СИРИЈУ: Турска војска очистила два села, убијено 109 терориста; Курди уништили 4 тенка и убили 19 војника

Foto Tanjug / AP

Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušli su u sredu na severoistok Sirije, saopštilo je ministarstvo odbrane Turske čime je počela kopnena ofanziva protiv boraca kurdske milicije
Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušli su u sredu na severoistok Sirije, saopštilo je ministarstvo odbrane Turske čime je počela kopnena ofanziva protiv boraca kurdske milicije.


PROČITAJTE JOŠ - TURSKA OFANZIVA U SIRIJI: Erdogan razgovarao sa Putinom, žestoka bombardovanja turske avijacije i artiljerije (FOTO + VIDEO)

TURSKE SNAGE "OČISTILE" DVA SELA, KURDI UNIŠTILI 4 TENKA

Tursko ministarstvo odbrane je saopštilo da su snage Turske proširile ciljeve dejstvovanja drugog dana ofanzive protiv kurdske milicije na severu Sirije.

Kako javljaju turski mediji, dva sirijska sela u pograničnom području su "očišćena od terorista", prenosi AP.

Istovremeno, kurdske jedinice su uzvratile, pa je tako u sukobima kod grada Ras al-Ajin ubijeno 14 turskih vojnika. Kako prenosi TASS, Kurdi tvrde da su uništili četiri turska tenka na ulazu u Tel Abijad, pri čemu je stradalo pet vojnika.

Kurdski borci su otvorili vatru sa svojih pozicija blizu sirijskog grada Ras al-Ajin, na šta je turska artiljerija uzvratila.

U TOKU ŽESTOKE BORBE NA GRANICI SA TURSKOM

U toku su žestoke borbe između turskih trupa i boraca sirijskih demokratskih snaga u selima na granici između dve zemlje, saopštio je danas kurdski zvaničnik.

"Žestoke borbe se nastavljaju dok turske snage pokušavaju da uđu u sela na granici", rekao je Mavran Kamišlo, portparol sirijskih demokratskih snaga, organizacije pod vođstvom sirijskih Kurda, prenosi Rojters.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su kopnene snage te zemlje nastavile da napreduju ka kurdskim borcima na severu Sirije.

U saopštenju se ne iznosi više detalja, ali je Ministarstvo podelilo video snimak komandosa u akciji, preneo je AP.

Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušli su u sredu na severoistok Sirije, čime je počela turska invazija.

ERDOGAN BRANI INVAZIJU U SIRIJI I ODGOVARA KRITIČARIMA

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan branio je danas tursku invaziju na sever Sirije koja je naišla na osude širom sveta, a Evropi poručio da će joj poslati sirijske izbeglice ako invaziju okarakteriše kao okupaciju.

Erdogan je rekao da će turska vojna operacija podržati teritorijalni integritet Sirije tako što će suzbiti kurdsku kontrolu na severoistoku zemlje.

On je rekao da je od početka invazije juče ubijeno 109 "terorista".

Erdogan je upozorio i Evropu da će Turska otvoriti vrata i poslati sirijske izbeglice na stari kontinent ako Evropa okarakteriše invaziju u Siriji kao okupaciju, prenosi Rojters.

"Oni nisu iskreni, samo izmišljaju", rekao je Erdogan govoreći o kritičarima Turske. Tom prilikom posebno je izdvojio Saudijsku Arabiju i Egipat.

On je poručio i Saudijskoj Arabiji da se "pogleda u ogledalo" kad kritikuje tursku invaziju i zapitao "ko je doveo Jemen u ovo stanje?"

Egiptu je, takođe, poručio da ne može da kritikuje ovu operaciju, jer je "Egipat ubica demokratije".
POGOĐEN ZATVOR

Kurdske snage, koje kontrolišu severoistok Sirije, saopštile su da je u turskom vazdušnom napadu pogođen zatvor u kome su bili zatočeni militanti Islamske države.

"Jedan od zatvora u kojima su bili zatvoreni pripadnici Islamske države pogođen je tokom vazdušnih napada koje izvršila Turska", objavile su na tviteru Sirijske demokratske snage bez davanja dodatnih detalja, prenosi Rojeters.

Istovremeno, tursko ministarstvo odbrane je saopštilo da je njena vojska u vazdušnim i raketnim napadima pogodila ukupno 181 položaj miltanata od početka operacije na severoistoku Sirije.

TURSKA POKUŠAVA DA IZVRŠI KOPNENU INVAZIJU NA SIRIJSKI RAS ELAJN

Turske kopnene snage pokušavaju da izvrše kopnenu invaziju na sirijski pogranični grad Ras Elajn u provinciji Hasaka, prenosi sirijska državna televizija.

Prethodno je saopšteno da je turska vojska ponovo pokrenula granatiranje ovog grada, nakon čega je poletela i avijacija da podrži napade.

Istovremeno, televizija „Ikbarija“ prenosi i da su turske snage otvorile vatru na okolna mesta u blizini grada Ras Elajn.

Za sada nije poznato da li u ovom napadu turske vojske ima žrtava.

Foto Tanjug / AP

POMPEO: SAD NISU DALE ZELENO SVETLO TURSKOJ

Sjedinjene Države nisu dale zeleno svetlo Turskoj za napad na sever Sirije, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo, ali je dodao da je Ankara imala "legitimne brige o svojoj bezbednosti".

Pompeo je rekao i da je predsednik Donald Tramp doneo odluku da pomeri američke vojnike iz tog područja da ne bi stradali, prenosi Rojters

U Intervjuu PBS-u američki državni seketar je odbacio široko raširenu zabrinutosti zbog novog uspona Islamske države u Siriji.

On se takođe osvrnuo i na postupanje Kine prema muslimanima na svojoj teritoriji, uključujući Ujgure, te ocenio da ono predstavlja "ogromno kršenje ljudskih prava" i da će Vašington nastaviti da pokreće to pitanje.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Гојко

10.10.2019. 16:04

Netačna je ta informacija da su Kurdi uništili 4 turska tenka,kao i Erdoanova da je ubijeno 109 kurdskih boraca.I Tel Abijad,Ras Alein,Kobani,Kamišli su NA samoj granici sa Turskom i turska TV Haber prikazuje sa granice,oko 1 km udaljeni Ras Alain kako je u dimu od pogodaka .Kurdi su oborili jednu bespilotnu letelicu.

Гојко

10.10.2019. 18:11

@Гојко - Prva dva grada koje sam pomenuo,opkolile su turske invazione snage / Sputnik /

Putnik

11.10.2019. 12:56

Ko ima pravo nekoga da etiketira kao teroristu?! Ovde vidim Turke da su vojno upali na teritoriju suverene zemlje! Ko je onda ovde terorista?!