KOMENTAR: Stenogram

Branko Vlahović

subota, 05. 10. 2019. u 12:02

КОМЕНТАР: Стенограм
Ukrajinci žele da oteraju Zelenskog

PO uzoru na Amerikance, i jedan broj Ukrajinaca želi da otera iz predsedničke fotelje tek ustoličenog Vladimira Zelenskog. Pokrenuli su peticiju, a da bi se o njoj raspravljalo u parlamentu treba da je podrži u naredna tri meseca 25.000 ljudi.

Zelenskom zameraju što se "udvarao" predsedniku Trampu i kritikovao evropske lidere ali glavna buka se digla oko pitanja o čemu je to pričao sa "glavnim neprijateljom" Vladimirom Putinom. Do sada je imao tri telefonska razgovora sa Putinom, a glavna tema je bio Donbas odnosno razmena zarobljenika. Iako su vojnici oslobođeni, ukrajinski poslanici traže od Zelenskog da se obelodane svi stenogrami.

Minulog meseca obelodanjeni su stenogrami telefonskog razgovora Trampa i Zelenskog posle čega su demokrate krenule u proceduru impičmenta. Lidera SAD napadaju da je pravio pritisak na Zelenskog da se obnovi istraga protiv Hantera Bajdena, sina mogućeg Trampovog protivkandidata.

Pročitajte još - ISTINA O „UKRAJINAGEJTU“: Zašto Trampa pokušavaju da izbace iz Bele kuće

Kad su Putina zamolili da prokomentariše skandal u Beloj kući, on je kazao da njega uopšte ne plaši da neko predoči javnosti snimke njegovih razgovora:

- Zbog posla kojim sam se bavio ranije spreman sam da bilo koji stenogram mog razgovora neko objavi.

Putin se razlikuje od mnogih predsednika jer on uvek govori ono što misli. Naravno, često se to ne dopada njegovim sagovornicima, što se vidi iz njihovih memoara. Tako, bivši britanski premijer Dejvid Kemeron piše o šefu ruske države kao tvrdom sagovorniku, a posebno mu zamera što nema više razumevanja prema gej-populaciji. Boli ih, verovatno, što im Putin kaže u lice sve ono što lideri manjih država ne smeju ni da pomisle. Zato je i popularan u zemljama koje ne mogu da vode ravnopravan dijalog sa silama. Nema tog stenograma koji bi mogao da potre tu razliku u pristupu politici.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije