IRAČKI GRADOVI SVE KRVAVIJI: Mecima na demonstrante, najmanje 44 poginulih

D. SAVIĆ

04. 10. 2019. u 22:14

ИРАЧКИ ГРАДОВИ СВЕ КРВАВИЈИ: Мецима на демонстранте, најмање 44 погинулих

Fotao AP

Četiri dana protesta. Demonstranti su prekršili i policijski čas

Iračke bezbednosne snage pucale su na demonstranate u blizini trga Tahrir, u centru Bagdada, četvrtog dana protesta u kojima je, širom naftom bogate, ali i invazijom pod vođstvom SAD razorene, zemlje poginulo najmanje 44 ljudi.

Uglavnom mladi demonstranti, od kojih su mnogi i prenoćili na ulicama, traže odlazak "korumpiranih" vlasti, ali i radna mesta, kao i bolje komunalne usluge.

Demonstranti su prekršili i policijski čas, uveden dan ranije u Bagdadu, i tri južna grada, Nasiriju, Amaru i Hili, a nije uspela da ih rastera ni policija koja je upotrebila bojevu municiju, gumene metke, suzavac i vodene topove, pre nego što je zapucala iz vatrenog oružja. Demonstranti su nastavili protest, paleći gume.

Vlasti su policijski čas pravdale "očuvanjem mira" i zaštitom demonstranata od "infiltratora" koji napadaju snage bezbednosti i javnu imovinu. A onda su prekinule i pristup internetu u većem delu zemlje.

Potonji oružani napadi na nenaoružane demonstrante sad stavljaju premijera Adela Abdula Mehija u kritičan položaj, samo godinu dana od formiranja njegove vlade. Demonstranti su ljuti i zato što je on, bez objašnjenja, smenio najvišeg vojnog komandanta Abdulu Vahaba al Sadija. Odluka je izazvala nagađanja da je političarima, koje podržava Iran, smetalo što Vahaba uživa podršku među iračkim narodom.

Pročitajte još - SPREMNI ZA RAT: Iran očekuje napad, naftni sektor u punoj pripravnosti

Mehi je rekao da su osnovani odbori koji će se baviti tužbama nezadovoljnog naroda, ali je odbio da osudi snage bezbednosti. Naprotiv, nazvao ih je herojima.

- Izgleda da neki regionalni i strani igrači ne žele da se Irak stabilizuje i zauzme svoje mesto strateške i neutralne sile u međunarodnim sukobima - rekao je on.

Irački najuticajniji šiitski sveštenik ajatolah Ali al Sistani pozvao je obe strane da se povuku "pre nego što bude prekasno". On je kritikovao vladu kao i lidere dva najveća parlamentarna bloka rekavši da nisu uspeli da ispune obećanja data građanima. Pozvao je političke lidere da preduzmu "praktične i jasne korake" u borbi protiv korupcije, a vladu da "ispuni svoje dužnosti" i ublaži patnju naroda. Irački ajatolah Mohamad Emami Kašani optužio je, istovremeno, SAD i Izrael da potpiruju nemire u Iraku kako bi omeli veliko godišnje šiitsko hodočašće ovog meseca.

Za četiri dana protesta najmanje 44 poginulih

ORGANIZATORI

POLITIČKI analitičar Abdukalder Alnel kaže da je proteste organizovao "Koordinacioni odbor" profesora, akademika i predstavnika omladinskih pokreta koji stoje i iza okupljanja 2011. godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

realist.

05.10.2019. 06:36

To je Americko- Zapadna demokratija, napravili Haos u muslimanskim zemljama sada nek se Spreme za njihov propast. Muslimanskim invazijama na Evropu Koji su idiotski politicari. Omigucili. Terorizmu Slobodan ulaz.