URAGAN LORENCO STIGAO DO AZORSKIH OSTRVA: Olujni vetrovi i visoki talasi prave haos (FOTO/VIDEO)

Tanjug

02. 10. 2019. u 16:21

УРАГАН ЛОРЕНЦО СТИГАО ДО АЗОРСКИХ ОСТРВА: Олујни ветрови и високи таласи праве хаос (ФОТО/ВИДЕО)

Uragan Lorenco,AP Photo

Uragan Lorenco stigao je do portugalskih Azorskih ostrva donoseći obilnu kišu, jake vetrove i visoke talase

LISABON - Uragan Lorenco stigao je danas do portugalskih Azorskih ostrva donoseći obilnu kišu, jake vetrove i visoke talase.


Uragan je značajno oštetio jednu od glavnih luka na ostrvu, prenosi AP.


Prema podacima Agencije za civilnu zaštitu Azorskih ostrva, uragan druge kategorije oborio je drveće na puteve i brojne domove ostavio bez struje.


Navodi se da je jačina ovog uragana, koji se kreće prema Irskoj i Velikoj Britaniji snagom od 145 kilometara na čas, veoma retka u ovom delu Atlantika.


Za sada su dve kuće evakuisane, a nadležne službe se trude da otklone štetu.


Lorenco donosi ogromne talase širom severnog dela Atlanskog okeana dok se kreće severoistično ka Irskoj i Velikoj Britaniji i slabi na uragan kategorije jedan.


PROČITAJTE JOŠ: KATASTROFA U NAJAVI: Uragan Lorenco doneće Azorskim ostrvima talase do 22 metraAmerički Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da se talasi koje donosi Lorenco mogu osetiti duž istočne obale SAD i Kanade, na Bahamima i u delovima zapadne Evrope i upozorio da će Lorenco verovatno biti prilično snažan ciklon kada stigne do Irske u četvrtak uveče.
Portugalski premijer Antonio Košta rekao je da je rano jutros razgovarao sa zvaničnicima Azorskih ostrva, kao i da su konstatovali da sve ukazuje da stvari nisu toliko loše koliko se strahovalo.


Azorska ostrva obuhvataju devet vulkanskih ostrva i na njima živi 250.000 stanovnika.


Dok se Lorenco približavao, na njih sedam je proglašen crveni alarm, a škole i vladine kancelarije ne rade, dok je ljudima savetovano da ne izlaze napolje.


Otkazani su i svi avionski letovi sa arhipelaga i ka njemu, a zatvorene su i pojedine luke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije