EKSPERT UN: Salman pokušava da popravi štetu za svoj imidž

Tanjug

01. 10. 2019. u 20:15

ЕКСПЕРТ УН: Салман покушава да поправи штету за свој имиџ

Mohamad bin Salman,AP Photo

Mohamad bin Salman je izjavio za CBS program "60 minuta" da kao de fakto saudijski lider, on snosi "punu odgovornost" za ubistvo koje se dogodilo pre godinu dana, ali je negirao da ga je naredio
Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamad bin Salman pokušava da popravi štetu koju je njegovom imidžu donelo ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, insistirajući na tome da ga "slojevi i slojevi" hijerarhije razdvajaju od saudijskih agenata koji su ubili novinara, izjavila je danas Rojtersu ekspert UN za vanpravna, sumnjiva i proizvoljna pogubljenja Anje Kalamar.

Mohamad bin Salman je izjavio za CBS program "60 minuta" da kao de fakto saudijski lider, on snosi "punu odgovornost" za ubistvo koje se dogodilo pre godinu dana, ali je negirao da ga je naredio.

On je sličnu izjavu dao i američkoj televiziji PBS.

U intervjuu Rojtersu, Anje Kalamar, pripisala je njegovu izjavu "strategiji rehabilitacije u suzbijanju javnog negodovanja širom sveta".

"On stvara distancu između sebe, oslobadajući se direktne krivične odgovornosti za ubistvo. On stvara slojeve, slojeve i slojeve aktera i institucija koji ga štite od direktne odgovornosti za ubistvo", rekla je Kalamarova.

Ona je govorila pre nego što će se sutra pridružiti Kašogijevoj porodici i prijateljima koji će u Istanbulu obeležiti godišnjicu njegovog ubistva.

U izveštaju Kalamarove iz juna stoje verodostojni dokazi koji opravdavaju dalju istragu da su prestolonaslednik i drugi visoki zvaničnici, uključujući ključnog savetnika Sauda al-Katanija,

odgovorni za ubistvo.

Ona je izjavila Rojtersu da je jedini način na koji bi ona mogla da ga protumači priznanje državne odgovornosti, za razliku od lične, ta da je to "implicitno priznavanje barem toga da je ubistvo bilo državno ubistvo".

Osvrćući se na međunarodne implikacije, Kalamarova je rekla da, ako zemlje širom sveta ne reaguju kako treba na Kašogijevo ubistvo, to će "otvoriti kapiju osećaju nekažnjivosti za ubistva nezavisnih kritičkih glasova".

Kalamarova je pozvala države da prošire sankcije koje uključuju prestolonaslednika i njegovu imovinu u inostranstvu ukoliko ne bude mogao da dokaže da nije odgovoran za ubistvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije