Makron: Moramo da radimo sa Rusima

G. ČVOROVIĆ

utorak, 01. 10. 2019. u 14:44

Макрон: Морамо да радимо са Русима

Makron u Strazburu / Foto Tanjug-AP

Francuski predsednik u Savetu Evrope u Strazburu: Povratak ruskih poslanika u Savet Evrope je dobra odluka. Ko ne želi da prima migrante, treba da istupi iz Šengena

STRAZBUR - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

OBNOVA dijaloga s Rusijom je istorijska i geografska realnost, poručio je u utorak za govornicom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope francuski predsednik Emanuel Makron.

Prvi stanar Jeliseja je pozdravio nedavnu odluku ove institucije da posle niza godina ukine suspenziju prava učešća ruskih poslanika u njenom radu zbog aneksije Krima.


PROČITAJTE JOŠ: Iran osudio na smrt američkog špijuna

Makron je naglasio da je to dobra odluka, jer je Rusija stara članica i da je njeno mesto u SE, kao i da je to od značaja za njene građane, da bi u ovoj instituciji mogli da ostvaruju svoja puna prava i obaveze.

Francuski predsednik je takođe podvukao da taj njegov stav ni u kom slučaju ne treba dovoditi u vezu s, kako je naglasio, neprihvatljivim kršenjem prava jedne članice SE u odnosu na drugu. Istovremeno je postavio pitanje efekta prvobitne odluke, da se suspenduje učešće ruskih poslanika, naglasivši da su posledice isključenja bile suprotne namerama onih koji su ih predložili.

Što se tiče ukrajinske krize, insistirao je na punom sprovođenju Sporazuma iz Minska i već za sledeću sedmicu najavio novi sastanak u okviru "normandijskog formata" koji okuplja predstavnike Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke. Emanuel Makron je, takođe, pohvalio nedavnu razmenu zatvorenika i poručio da s tom praksom treba da se nastavi.

Govoreći o ostalim temama, francuski predsednik je postavio pitanje poštovanja osnovnih prava u Turskoj, Rusiji, ali, kako je naglasio, i u nekim zemljama članicama EU gde su na vlasti autoritativni režimi.

Šef francuske države je naglasio i nedostatak multilateralizma u rešavanju gorućih svetskih pitanja, među kojima je i problem mondijalističkog kapitalizma sa izraženim socijalnim razlikama.

Makron se založio i za harmonizovanje šengenskog prostora i preraspodelu migranata na osnovu solidarnosti među zemljama članicama.

- Ko ne želi da se tome povinuje, treba da bude isključen iz šengenskog sporazuma – bio je oštar francuski predsednik, za šta je bio nagrađen dugim aplauzom poslanika PSSE.

On je poručio da treba poboljšati neefikasan sistem evropske politike azila, skratiti vreme čekanja za one kojima je pomoć zaista potrebna i brže vraćati one koji na to nemaju pravo. Posebno je istakao potrebu efikasnije borbe protiv trgovaca lažnom nadom.

PROČITAJTE JOŠ: Kolaps na holandskim putevima: Farmeri traktorima idu u Hag

SRAMOTA ZBOG IZGUBLjENIH ŽIVOTA

MAKRON je istakao da je njegova zemlja u poslednje vreme primila najviše izbeglica s mora.

- Svaki izgubljeni život u vodama Mediterana je sramota za sve nas – poručio je francuski predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

deda

01.10.2019. 16:09

Francuska je oduvek bila puna izbeglica tako da par hiljada vise i neprimecuje se..U Parizu subotom i nedeljom malte ne nevidite pravog francuza.Sve te bivse kolonijalne drzave treba da primaju izbeglice a ne drugima da ih uvaljuju.