ISPRAĆAJ ŽAKA ŠIRAKA: Ceremonija uz zvuke rekvijema i prisutvo 80 svetskih lidera

G. Čvorović

30. 09. 2019. u 11:07

ИСПРАЋАЈ ЖАКА ШИРАКА: Церемонија уз звуке реквијема и присутво 80 светских лидера

Foto: AP

Procesija je počela tačno u podne, a kovčeg sa Širakovim posmrtnim ostacima, uz zvona i zvuke rekvijema, u crkvu su uneli bivši pripadnici službe njegovog ličnog obezbeđenja
OD STALNOG DOPISNIKA
PARIZ

RELIGIOZNOM ceremonijom u pariskoj crkvi Sen Silpis u ponedeljak je organizovan međunarodni oproštaj od bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka. Prisustvovalo je osamdesetak šefova država ili vlada i visokih međunarodnih zvaničnika, sadašnjih i bivših, među kojima su bili i ruski predsednik Vladimir Putin i nekadašnji stanar Bele kuće Bil Klinton. Srbiju je predstavalja premijerka Ana Brnabić.

Pročitajte još: Mimohod pored Širaka

Oproštaj od Širaka započeo je u uskom krugu najbližih u Vojno-memorijalnom centru Invalidi gde je ceremonijom omaža bivšem šefu države rukovodio predsednik Markon. Povorka se zatim uputila ka Crkvi Sen Silpis, drugoj najvećoj u Parizu, posle Notr Dama koji se trenutno obnavlja posle požara. U crkvi Sen Silpis su bili zvaničnici iz celog sveta i najbliži članovi porodice, sa kćerkom Klod, ali bez udovice Bernadet Širak koja zbog zdravstvenog stanja nije mogla da prisustvuje službi.
Ispred crkve, okupilo se dosta znatiželjnika koji su proceduru mogli da prate preko velikih ekrana. Dan ranije, oko sedam hiljada građana obišlo je Invalide na narodnom oproštaju od bivšeg predsednika.Pročitajte još: ODLAZAK BULDOŽERA PETE REPUBLIKE: Umro Žak Širak

Procesija je počela tačno u podne, a kovčeg sa Širakovim posmrtnim ostacima, uz zvona i zvuke rekvijema, u crkvu su uneli bivši pripadnici službe njegovog ličnog obezbeđenja. Poslednji pozdrav uputio mu je Emanuel Makron. Ceremoniji su prisustvovali i bivši francuski predsednici Valeri Žiskar d’Esten, Nikola Sarkozi i Fransoa Oland.Bilo je predviđeno da Širak u najintimnijem krugu porodice bude sahranjen u 15 sati na pariskom groblju Monparnas, pored njegove kćerke Lorans, koja je preminula pre tri godine.

Širak će u Srbiji ostati upamćen po tome što je bio na čelu Francuske u trenutku kada je ova zemlja učestvovala u bombardovanju SRJ. Ostalo je, s druge strane, upamćeno i to da su na njegovu inicijativu, bar, spaseni mostovi u Beogradu.

BEZ PUTINA U JELISEJU

POSLE ceremonije u crkvi, za najviše zvanice bio je organizovan svečani ručak u Jelisejskoj palati, na kome je prisustvovala i Ana Brnabić. Ruski predsednik Putin nije otišao u francusku predsedničku palatu zbog, kako je istaknuto, ranije predviđenih obaveza.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (55)

Goran

30.09.2019. 11:35

Da.postoji pakao pa da trune u paklu ovako.ostaje žal što DB nije rešio necoveka još pre 20 godina...

Ana

30.09.2019. 13:42

Prijateljskom francuskom narodu izražavam najdublje saučešće povodom smrti velikana svetske politike i nekadašnjeg predsednika Francuske Žaka Širaka

тлн

30.09.2019. 14:59

"Србе треба бомбардовати дуго и немилосрдно, и онако ће све брзо заборавити"! Ово није рекао Ширак, ово је мој коментар за ове што изјављују саучешће и за ове што то оцјењују позитивно!

Lol

30.09.2019. 16:31

Predsednik francuske je ispracen kako dolikuje jednom predsedniku a nadamo se da ce Srbija i nasa vlast imati bolje odnose u buducnosti sa Francuzima.

Slavica

30.09.2019. 17:14

Tužna vest za Francusku, Žak Širak je pre svega bio čovek, a onda političar... neka mu je laka crna zemlja.

Tifani Rok

01.10.2019. 00:25

Ovo je gubitak velikog čoveka i značajnog državnika. Saučešće narodu Francuske.

Minja

01.10.2019. 05:58

Nije mi nesto ostao u lepom secanju,ali o pokojniku sve najbolje,nek' mu je laka crna zemlja.

dzo

01.10.2019. 06:29

Najdublje saučešće povodom smrti velikana svetske politike i nekadašnjeg predsednika Francuske Žaka Širaka

Maja

01.10.2019. 06:32

Jedan veliki političar kakav je Žak Širak zaslužio je veliki ispraćaj.

Mileva

01.10.2019. 06:39

Veliko postovanje naseg predsednika prema Francuskoj i postovanje velikana svetske politike, saucesce porodici.

Lola

01.10.2019. 07:09

On je ostavio ruzan trag u nasim zivotima, ali mi smo pravoslavci i uvek prastamo pa cak i takvima.

Svetlana

01.10.2019. 09:29

RELIGIOZNOM ceremonijom u pariskoj crkvi Sen Silpis u ponedeljak je organizovan međunarodni oproštaj od bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka.