OD STALNOG DOPISNIKA
PARIZ

RELIGIOZNOM ceremonijom u pariskoj crkvi Sen Silpis u ponedeljak je organizovan međunarodni oproštaj od bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka. Prisustvovalo je osamdesetak šefova država ili vlada i visokih međunarodnih zvaničnika, sadašnjih i bivših, među kojima su bili i ruski predsednik Vladimir Putin i nekadašnji stanar Bele kuće Bil Klinton. Srbiju je predstavalja premijerka Ana Brnabić.

Pročitajte još: Mimohod pored Širaka

Oproštaj od Širaka započeo je u uskom krugu najbližih u Vojno-memorijalnom centru Invalidi gde je ceremonijom omaža bivšem šefu države rukovodio predsednik Markon. Povorka se zatim uputila ka Crkvi Sen Silpis, drugoj najvećoj u Parizu, posle Notr Dama koji se trenutno obnavlja posle požara. U crkvi Sen Silpis su bili zvaničnici iz celog sveta i najbliži članovi porodice, sa kćerkom Klod, ali bez udovice Bernadet Širak koja zbog zdravstvenog stanja nije mogla da prisustvuje službi.
Ispred crkve, okupilo se dosta znatiželjnika koji su proceduru mogli da prate preko velikih ekrana. Dan ranije, oko sedam hiljada građana obišlo je Invalide na narodnom oproštaju od bivšeg predsednika.Pročitajte još: ODLAZAK BULDOŽERA PETE REPUBLIKE: Umro Žak Širak

Procesija je počela tačno u podne, a kovčeg sa Širakovim posmrtnim ostacima, uz zvona i zvuke rekvijema, u crkvu su uneli bivši pripadnici službe njegovog ličnog obezbeđenja. Poslednji pozdrav uputio mu je Emanuel Makron. Ceremoniji su prisustvovali i bivši francuski predsednici Valeri Žiskar d’Esten, Nikola Sarkozi i Fransoa Oland.Bilo je predviđeno da Širak u najintimnijem krugu porodice bude sahranjen u 15 sati na pariskom groblju Monparnas, pored njegove kćerke Lorans, koja je preminula pre tri godine.

Širak će u Srbiji ostati upamćen po tome što je bio na čelu Francuske u trenutku kada je ova zemlja učestvovala u bombardovanju SRJ. Ostalo je, s druge strane, upamćeno i to da su na njegovu inicijativu, bar, spaseni mostovi u Beogradu.

BEZ PUTINA U JELISEJU

POSLE ceremonije u crkvi, za najviše zvanice bio je organizovan svečani ručak u Jelisejskoj palati, na kome je prisustvovala i Ana Brnabić. Ruski predsednik Putin nije otišao u francusku predsedničku palatu zbog, kako je istaknuto, ranije predviđenih obaveza.