Moskovski muftija traži mnogoženstvo!

Branko VLAHOVIĆ

nedelja, 29. 09. 2019. u 08:25

Московски муфтија тражи многоженство!

Obeležavanje muslimanskih praznika u Moskvi Foto KP RU

Muslimanski verski poglavari zahtevaju da se izmeni aktuelni zakon o porodici

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

MOSKOVSKI muftija Iljdar Aljautdinov minule je nedelje uzburkao rusku javnost pozivom da se ozakoni mnogoženstvo u Rusiji?! On smatra da se socijalni problem koji nastaje zbog većeg broja žena od muškaraca može rešiti tako što će se legalizovati mnogoženstvo, što bi po njegovom mišljenju, snizilo nivo grešnosti i bluda među vernicima.

Prema ruskom zakonu, građani te zemlje mogu biti u braku samo sa jednom osobom. Ali na Severnom Kavkazu i Tatarstanu ni danas nisu retki slučajevi mnogoženstva. Ideja koju je izneo Aljautdinov nije nova. Stručnjaci, međutim, ocenjuju da je u pitanju samo test koliko je rusko društvo spremno da popusti poglavarima muslimanskih vernika da se razbiju jedinstvena pravila, tj. sadašnji zakon o braku, a kasnije još ko zna šta.

PROČITAJTE JOŠ - Hoće hareme u Rusiji

Prvi takvi predlozi stizali su sa Kavkaza, gde živi uglavnom muslimansko stanovništvo, a gde je i u sovjetsko vreme u selima bilo primera mnogoženstva koje nije dozvoljavao zakon. U prilog svom zahtevu, muftija Aljautdinov navodi da u Rusiji živi oko deset miliona žena više od muškaraca, dok su jedan broj njih udovice ili su razvedene.

- One su nezaštićene. Legalizacija mnogoženstva zapravo bi bila garancija poštovanja prava žena - tvrdi Aljautdinov, ukazujući da je dovoljan razlog za legalizaciju mnogoženstva "to što je ono u mislimanskoj tradiciji". - Pitanje mnogoženstva treba da razmatraju samo kompetentni organi i poznavaoci islama.

Muftija objašnjava i da je mnogoženstvo složeno pitanje, gde je važno da se uzmu u obzir ne samo prava već i obaveze svakog od supruga.

- Velika odgovornost je na muškarcu, jer on treba finansijski da obezbedi porodicu, treba da rasporedi vreme za porodicu i vaspitavanje dece. Zato treba odvojeno razmatrati svaki slučaj - objašnjava muftija Aljautdinov.

Iljdar Aljautdinov

Odmah je reagovala Tamara Pletnjova, predsednica Komiteta za brigu o porodici, ženama i deci ruske Dume, suprotstavljajući se predlogu i tvrdeći da ideja mnogoženstva nema mnogo pristalica.

- Za mnogoženstvo nisu čak ni svi muslimani koji žive u Rusiji. Poligamija nije prihvaćena kod Rusa i mnogih drugih nacionalnosti. Za sada ne postoji nikakav projekt zakona o mnogoženstvu, pa je i to što govori muftije samo razgovor - tvrdi Pletnjova.

Protođakon Ruske pravoslavne crkve Andrej Kurajev kaže da ne čudi što iz muslimanskih sredina stižu predlozi da se ozakoni mnogoženstvo i podseća da su i u ruskoj imperiji u Kalmikiji živeli po svojim stepskim zakonima, a muslimani po šerijatu.

PROČITAJTE JOŠ - ŠVALERA MRZELO DA PUTUJE: Tri supruge bile komšinice ne znajući jedna za drugu

- To što sada muslimanski verski poglavari puštaju "probne balone", ne znači da većina muslimana Rusije jedva čeka da se donese zakon o mnogoženstvu - kategoričan je Kurajev.

Inače, poslednja sociološka istraživanja u Rusiji pokazuju da se veliki broj mladih ljudi ne odlučuje na brak jer smatraju da nemaju uslove za formiranje porodice i dobijanje dece.

Tamara Pletnjova Foto Ria Ru

KOLIKO JE MUSLIMANA

PREMA poslednjem popisu stanovništva, broj muslimana u Rusiji je bio 14,5 miliona, što je oko deset odsto ukupnog broja stanovništva u toj zemlji.

Najviše muslimana živi u Povoložju, na Uralu, u Kavkazu, Moskvi, Sankt Peterburgu i Zapadnom Sibiru. Od muslimanskih naroda najbrojniji su Tatari, kojih u Rusiji ima oko šest miliona, a posle njih dolaze Baškiri. Inače, u Tatarstanu živi 54 odsto muslimana, kao i u Baškiriji. Zatim dolaze Čečeni i drugi narodi na Kavkazu.


"PAR - NEPAR"

KAKO ukazuje Kurajev, to što se sada na ulicama Moskve mogu videti devojke odevene po muslimanskoj tradiciji ne znači da su spremne da budu i druga žena:

- Devojke koje ne ispuštaju iz ruku skupe mobilne telefone uče na istim fakultetima kao njihove vršnjakinje, i teško da će pristati da kod bilo kog muža budu u rezervi, ili u krevet idu po sistemu "par - nepar".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Раде

29.09.2019. 08:43

По курану забрањено многоженсво. Друго ово би било само добро прихваћено по руралним крајевима и не би донело ништа позитивно.Питам га ја да ли може он да буде у браку са више мушкараца а једном женом?

Рашо

29.09.2019. 09:13

Трстирање воље државе је споредна ствар а кључна је да им жене рађају што више деце и да демографски "освоје Русију!

dr

29.09.2019. 11:23

Што се мене тиче, ово је добра идеја, али да се законом омогући и женама да имају законски више од једног мужа.

zvonko

29.09.2019. 14:40

Svidja mi se ova ideja . Da se usvoi po hitnom postupku,onda bi ja mogao da legalizujem moje dve svalerke pored zene.

momo

29.09.2019. 15:21

kako izgleda ovaj muftija je zaboravio da zivi u RUSIJI gde vaze ruski zakoni, A NE u S. ARABIJI.

prosta matematika

29.09.2019. 17:29

Ima i islam dobrih stvari. A svima nama je jasno da će pobediti oni koji ukrote feminizam.