Jemenski Huti tvrde da su izveli veliki napad kod granice sa Saudijskom Arabijom i zarobili hiljade vojnika, među kojima ima i saudijskih oficira, kao i da su zaplenili više vozila.


Portparol Huta Mohamed Abdul-Salam rekao je da su u napadu "pale tri neprijateljske vojne brigade". Napad je pokrenut pre 72 sata u bliziini saudijskog regiona Nadžran, prenela je televizija Al Masirah pod kontrolom Huta.

Ofanziva je, navodi, izvedena dronovima i raketama. Saudijska Arabija, međutim, nije potvrdila ove navode.

PROČITAJTE JOŠ: SAUDIJCI I DALjE NA METI: Huti prete odmazdom ako se nastavi agresija


"'Operacija Božija pobeda' je najveća vojna operacija od početka brutalne agresije. Neprijatelj je pretrpeo teške gubitke i za samo par dana oslobođeni su veliki delovi teritorije", rekao je portparol Huta na Tviteru.

Huti, koji su intenzivirali napade na saudijske gradove, preuzeli su odgovornost i za nedavni najveći do sada napad na saudijsko naftno postrojenje pre dve nedelje.

Portparol vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Huta već četiri godine u Jemenu, nije odgovorio na upit Rojtersa. Ova agencija navodi i da ne može da proveri navode.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula je intervenciju u Jemenu 2015. godine nakon što su Huti svrgnuli međunarodno priznatu vladu u Sani 2014. godine.